X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Liberalii au sesizat Curtea Constituțională

27 mai. 2015,, 12:47   Politică
1837 0

Liberalii au sesizat Curtea Constituțională
Foto : noi.md

Fracțiunea parlamentară a Partidului Liberal a depus astăzi o sesizare la Curtea Constituțională cu privire la hotărîrile secretizate de Guvern în cazul BEM, Banca Socială și Unibank, informează NOI.md.

Deputații solicită Curții să se expună asupra legalității deciziei de atribuire a parafei “secret” hotărîrilor prin care Banca Naţională a acordat credite de urgenţă Băncii de Economii, Băncii Sociale și Unibank-ului. Totodată, liberalii cer Curții să explice dacă utilizarea banului public în cazul dat poate constitui secret de stat, respectiv să stabilească în ce condiții drepturile cetățenilor de acces la informație pot fi restrînse.

Potrivit sesizării, este bine cunoscut că numai regimurile autoritare sau totalitare limitează libertatea cuvîntului și dreptul accesului la informație, or acest drept vizează direct modul în care se realizează administrarea treburilor de stat. Liberalii mai consideră că asemenea modalități de limitare a dreptului de acces la informaţie se realizează prin instituirea unui control politic total.

Precizăm că în noiembrie 2014, Guvernul a adoptat o hotărîre secretă care prevedea acordarea unor credite de urgență, în valoare de 9,5 miliarde de lei celor trei bănci problematice. Hotărîrea a fost desecretizată în aprilie curent, odată cu publicarea în Monitorul Oficial.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?