X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Democraţii propun amînarea Legii cu privire la Procuratură

26 mai. 2015,, 16:00   Politică
3013 0
Депутаты спорят – как назначать генерального прокурора?
Foto: kp.md
Partidul Democrat (PDM) consideră că este prematur ca Legea privind Procuratura să intre în vigoare din 1 ianuarie 2016, deoarece unele prevederi necesită modificarea Constituţiei, ceea ce este imposibil să fie făcut pînă atunci.

Potrivit agenţiei "Infotag", deputatul democrat Serghei Sîrbu, a spus, marţi, în cadrul şedinţei Comisiei pentru drept, numiri şi imunităţi că PDM sprijină proiectul, însă alineatele ce prevăd desemnarea procurorului general, numit de preşedinte la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor, nu pot fi aplicate în condiţiile actualei legislaţii.

"Intrarea în vigoare a multor prevederi ale legii este planificată pentru 2016, iar alegerea procurorului – după modificarea Constituţiei. Adică, noi adoptăm o lege care nu va fi pe deplin funcţională, ceea ce poate genera neclarităţi", a spus el.

Ministrul Justiţiei, Vladimir Grosu, l-a asigurat că acest punct nu este o problemă, deoarece la alegerea procurorului general, pînă la intrarea în vigoare a noii legi, se va aplica actuala legislaţie, conform căreia procurorul este ales de Parlament.

Alt subiect, ce a generat dispute în cadrul audienţelor, vizează Legea privind statutul juridic special al Găgăuziei.

Deputaţii au subliniat că autorităţile Găgăuziei doresc să desemneze procurori în toate raioanele din autonomie: Comrat, Ceadîr-Lunga şi Vulcăneşti, în timp ce proiectul propus de Grosu, prevede crearea în autonomie a unei Procuraturi unice –găgăuze. În cele din urmă, părţile au decis să discute subiectul dat cu reprezentanţii Găgăuziei, pentru a identifica un compromis.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?