Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Ministerul Muncii consideră că compensațiile oferite în perioada rece a anului sînt optime

26 mai. 2015,, 14:45   Societate
2859 1
Foto: 66.ru
În pofida faptului că chișinăuienii se plîng de tarife de nesuportat, îndeosebi de cele la energia termică, reprezentanții Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei și-au exprimat încrederea că compensațiile oferite de stat familiilor nevoiașe și păturilor social-vulnerabile ale populației, în perioada rece a anului, pentru achitarea încălzirii este o practică normală.

Astfel, reprezentanții Ministerului declară că statul acordă compensații în valoare de 250 de lei lunar pentru circa 100 de mii de familii. Totodată, această compensație nu constituie nici o pătrime din suma medie a facturii pentru energia termică.

Ina Scaticailov, reprezentant al Ministerului Muncii: „Valoarea asistenței sociale în perioada rece a anului reprezintă o sumă fixă, astăzi aceasta constituie 250 de lei și este acordată din noiembrie pînă în martie. Începînd cu 1 aprilie curent, potrivit Legii bugetului pentru anul 2015, de compensații pot beneficia familiile, venitul lunar minim garantat al cărora nu depășește 765 lei de familie”.

Totodată, reprezentanții Ministerului Dezvoltării Regionale comunică că circa 30 la sută din energia termică livrată de furnizor se pierde, deoarece nici blocurile, nici sistemele de încălzire centralizată nu corespund normelor. Potrivit spuselor lui Gheorghe Croitoru, pentru soluționarea acestei probleme, Moldova urmează să efectueze investiții considerabile care însă nu sînt prevăzute în bugetul de stat.

Gheorghe Croitoru, reprezentantul Ministerul Dezvoltării Regionale: „Evident că facturile sînt mari deoarece fondul de locuințe este învechit. La Chișinău, Bălți și în alte orașe, în care clădirile au fost construite după tip vechi, în timpurile Uniunii Sovietice, există aceste probleme, deoarece în ele nu a fost prevăzută economia de energie. Investind mijloace suficiente în acest fond locativ noi vom diminua, desigur, și pierderile, și valoarea facturilor pentru serviciile comunale, care vor scădea, în mod sigur, în jumătate”.

La rîndul său, chișinăuienii declară că sumele din facturile pentru încălzire sînt exagerate și pur și simplu nu au cu ce să le achite, pe cînd calitatea serviciilor prestate deseori lasă de dorit.

Potrivit datelor Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei, pentru anul 2015 au fost primite și aprobate 29 mii de cereri pentru compensații în perioada rece a anului. În acest scop din buget au fost alocate aproape 63 milioane de lei. Totodată, circa 4 la sută din locuitorii Chișinăului nu sînt racordați la rețelele de încălzire centralizată.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?