X 
Transnistria stiri: 1383
Eurovision stiri: 506

Declarația Transnistriei în legătură cu deportarea directorului Centrului Nistru-Prut S.A. Mokșanțev

22 mai. 2015,, 18:00   Politică
5267 0
Заявление непризнанной ПМР в связи с депортацией директора Днестровско-Прутского центра РИСИ С.А. Мокшанцева
Foto: golos.md
Joi, 21 mai, pe Aeroportul Internațional Chișinău a fost reținut și ulterior deportat în Rusia directorul Centrului Nistru-Prut din cadrul Institutului de Cercetări Strategice din Rusia, S.A. Mokșanțev.

Reprezentantul Centrului a sosit la Chișinău cu ruta aeriană SU 1844 la ora 23.35 din Moscova. În timpul controlului de pașapoarte polițiștii de frontieră ai Republicii Moldova i-au comunicat lui S. Mokșanțev că se află în baza electronică a persoanelor care au interdicția de a intra pe teritoriul Moldovei pentru că „prezintă pericol pentru securitatea națională”.

Mokșanțev a fost informat că are interdicție de a accede pe teritoriul Moldovei pe o perioadă de 5 ani, după care a fost întors în Moscova cu ruta apropiată. Serghei Mokșanțev planifica să vină în Transnistria la ceremonia de premiere a copiilor din regiune, care au devenit laureați ai concursurilor organizate de Centrul Nistru-Prut din cadrul Institutului de Cercetări Strategice din Rusia în colaborare cu Ministerul Educației din Transnistria.

„De menționat că, anterior, după spusele lui Serghei Mokșanțev, practic fiecare vizită a colaboratorilor Centrului Nistru-Prut a fost marcată de controale riguroase și întrebări din partea polițiștilor de frontieră și reprezentanților SIS-ului”, se arată în declarația difuzată de Ministerul de Externe al nerecunoscutei RMN.

Partea transnistreană califică acest nou caz de deportare a reprezentantului Institutului de Cercetări Strategice din Rusia ca un „pas demonstrativ și intenționat al conducerii Republicii Moldova spre destabilizarea relațiilor bilaterale nu doar cu Transnistria, ci și cu Rusia”. „Ținem să subliniem că activitatea Centrului Nistru-Prut din cadrul Institutului de Cercetări Strategice din Rusia tradițional este orientată spre realizarea proiectelor sociale, culturale și științifico-educaționale în Transnistria, fiind depolitizată și îndreptată, în primul rînd, spre sporirea bunăstării sociale a transnistrenilor. În acest context, este evident că presiunea exercitată de Republica Moldova asupra reprezentanților Institutului de Cercetări Strategice din Rusia este îndreptată spre înrăutățirea situației social-economice din Transnistria, ceea ce corespunde, la rîndul său, tacticii alese de Chișinău de sufocare complexă și consecventă a Transnistriei prin blocadă, represiuni și amenințări”, se menționează în declarație.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?