X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Politolog: Rada Supremă a încălcat procedura denunțării acordurilor cu Rusia

22 mai. 2015,, 12:30   Politică
3106 3
Политолог: в Раде нарушили процедуру расторжения договоров с Россией
Foto: youtube.com
Decizia Radei Supreme privind denunțarea mai multor acorduri cu Rusia în domeniul cooperării militare, inclusiv acordul privind tranzitul mărfurilor și militarilor ruși în Transnistria, nu au valoare juridică. De această părere este politologul ucrainean Vladimir Kornilov, aflat în opoziție față de autoritățile actuale de la Kiev. Politologul își argumentează afirmațiile prin faptul că deputații ucraineni „au încălcat procedura de denunțare a acordurilor cu Rusia”, notează „Infotag” cu referire la presa rusă.

„Fiecare dintre acordurile respective prevede o anumită procedură de denunțare. În majoritatea cazurilor, acordurile sînt prelungite automat pe un termen de cinci ani din momentul intrării în vigoare. Spre exemplu, acordul cu privire la tranzitul militarilor ruși în Transnistria, ratificat în anul 1998, poate fi suspendat în anul 2018. Alte posibilități de a-l rezilia Rada nu are”, consideră politologul.

Conform Constituției Ucrainei, acordurile internaționale prevalează asupra legilor naționale, a specificat Kornilov. Respectiv, Rada Supremă nu poate revizui modul de ratificare și denunțare a acordurilor.

„Rada Supremă pur și simplu nu are împuternicirile respective, deoarece în Ucraina, de politica externă se ocupă președintele țării, dar acesta nu a prezentat în Parlament proiectul de denunțare a acordurilor cu Rusia”, a spus Kornilov.

În această situație, potrivit politologului, „Rusia poate înștiința Ucraina că va examina cu plăcere orice solicitare cu privire la neprelungirea acordurilor respective în termenii indicați, iar pînă atunci va considera documentele valabile”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?