X 
Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4022

Candu le-a propus fermierilor măsuri pentru stabilizarea situaţiei din agricultură

20 mai. 2015,, 16:15   Economie
2377 0
Канду обещал либерализировать импорт топлива для сельского хозяйства
Foto: evzmd.md
Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a avut miercuri o întrevedere cu liderii asociaţiilor de agricultori, cărora le-a propus şase măsuri pentru stabilizarea situaţiei din sectorul agricol.

Potrivit agenţiei "Infotag", spicherul a spus că Parlamentul şi Guvernul vor pregăti în curînd un pachet de proiecte de lege, care urmează a fi adoptate pînă pe 1 iulie.

"Propunerile vizează anularea impozitului pe venit, crearea mecanismelor de acordare a creditelor ieftine, modificarea metodelor de acordare a resurselor din fondul de subvenţionare în agricultură, precum şi a metodelor de calculare a preţurilor şa carburanţi, revizuirea listei produselor agricole în a căror privinţă se va aplica TVA redus şi diminuarea termenilor de achitare a banilor de către agenţii economici pentru producţia procurată", a menţionat Candu.

Spicherul a explicat că fiecare dintre măsurile propuse va contribui la îmbunătăţirea situaţiei din ramură, fapt aşteptat de fermieri.

"În cazul anulării impozitului pe venit, fermierii pot reinvesti banii în producere. Pentru unele gospodării suma este mică, care nu joacă un rol mare, dar pentru alţii este un sprijin enorm. În privinţa creditelor ieftine intenţionăm să ne consultăm cu BNM pentru a acorda credite cu dobîndă mică băncilor comerciale, care, de asemenea, cu dobîndă mică să acorde credite fermierilor", a spus Candu.

El a specificat că asemenea măsură a devenit rezultatul imposibilităţii de a majora fondul de subvenţionare în agricultură, "însă fermierii au nevoie de bani ieftini".

"Modificarea metodelor de achitare din fond este condiţionată de faptul că agricultorii se plîng de scheme dezavantajoase de achitare. Dacă anterior banii se acordau pentru întregul lot, acum se va achita pentru fiecare hectar. Referitor la carburanţi, planificăm, pe lîngă reglementarea preţurilor, să liberalizăm importul de combustibil pentru scopuri agricole. Este vorba despre volume acceptabile de import, care cu adevărat vor fi folosite în agricultură, nu revîndute", a spus spicherul.

Referitor la revizuirea listei de producţie în privinţa căreia se aplică TVA de 8%, Candu a menţionat că vor fi create consilii de observatori din fermieri pe lîngă diferite programe de sprijinire a agriculturii, cum ar fi creditul polonez sau "Livezile Moldovei".

"Ultimul punct, legat de diminuarea termenilor de achitare, a apărut în urma faptului că contractele de astăzi între agenţii economici şi agricultori le permit antreprenorilor să achite banii pentru marfa procurată peste 90 de zile după procurare. Este extrem de mult şi cîştigă doar agenţii economici", consideră el.

Candu a asigurat că la următoarea şedinţă a Parlamentului le-a propus deputaţilor să confirme documentar adoptarea acestor măsuri pînă pe 1 iulie.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?