Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 505

Donald Tusk, în ajunul Summitului PaE de la Riga

20 mai. 2015,, 13:25   Politică
2412 3

Foto: noi.md

Republica Moldova, Ucraina şi Georgia au dreptul să aspire la calitatea de membru al Uniunii Europene (UE), afirmă preşedintele Consiliului European Donald Tusk, care a accentuat că nu va face promisiuni lipsite de acoperire privind perspectivele eurointegrării celor trei state.

„În primul rînd, Parteneriatul Estic nu a fost o promisiune oficială că va garanta aderarea la Uniunea Europeană pentru că ideea, visul aderării este ceva destul de nou. Dar, bineînţeles că Georgia, Moldova şi Ucraina au tot dreptul să aibă acest vis european şi cred că este datoria noastră, şi mi se pare că aceasta este responsabilitatea mea personală, de a nu face promisiuni deşarte că acest lucru ar putea fi posibil mîine sau poimîine”, a declarat Donald Tusk în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.

„Drumul spre Europa poate că nu va aduce calitatea de membru în viitorul apropiat, dar apropierea neoficială de standardele europene, de comunitatea noastră culturală şi politică s-ar putea întîmpla în cîţiva ani, dar numai avînd acest vis şi cu ajutorul nostru”, a adăugat preşedintele Consiliului European.

Donald Tusk a mai spus că, în opinia sa, UE nu doreşte să dezamăgească ţările aspirante şi că Acordul de Asociere şi ridicarea vizelor pentru moldoveni sînt dovezi că Uniunea Europeană este un partener predictibil şi că în viitor aceste ţări ar putea să se regăsească într-o singură organizaţie politică.

Summitul Parteneriatului Estic va avea loc în perioada 21-22 mai la Riga. Ultima versiune a declaraţiei pregătite pentru Summit, potrivit RFE/RL, conţine prea puţine veşti bune pentru Republica Moldova, Ucraina şi Georgia, care aspiră să adere la UE, şi subliniază ambiţiile tot mai reduse ale Uniunii faţă de vecinii săi din est.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?