X 
Transnistria stiri: 1392
Preşedintele stiri: 4027

La Chişinău s-a deschis Centrul de Reformare a Sistemului Judiciar

20 mai. 2015,, 13:45   Societate
2152 0
Открылся центр по реформированию судебной системы
Foto: timpul.md
Miercuri, 20 mai, la Chişinău s-a deschis Centrul de Reformare a Sistemului Judiciar. Crearea acestuia a fost iniţiată de conducerea Curţii Supreme de Justiţie (CSJ) şi de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), relatează agenţia "Infotag".

Prezent la ceremonia de deschidere a Centrului, preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a menţionat că asemenea iniţiativă poate fi doar salutată.

"Centrul trebuie transformat nu doar într-o platformă pentru discuţii. Aceste dezbateri ale juriştilor, judecătorilor, avocaţilor, reprezentanţilor societăţii civile trebuie să fie realizate. Simularea reformării judecătoriilor, jocurile în jurul necesităţii de a introduce modificări în practica judiciară nu vor duce la nimic bun. Avem un document prioritar – Strategia de reformare a sistemului judiciar pentru 2014-2017, pe care trebuie să o urmăm. În societatea moldovenească deja persistă dezamăgirea în privinţa politicienilor, trebuie să evităm aceeaşi atitudine faţă de judecători. Reforma justiţiei deja a început, dar trebuie radicalizată, accelerată, deoarece crearea institutului judecătorilor eficienţi, competenţi şi imparţiali este o cerinţă actuală", a spus el.

Preşedintele CSJ, Mihai Poalelungi, a menţionat că instituirea Centrului va influenţa un asemenea moment important ca pregătirea deciziilor de judecată calitative.

"Sînt sigur că apariţia Centrului va duce la schimbări vizibile şi în calitate de acte legislative care vizează judecătorii. În cadrul centrului au fost create trei grupuri de lucru, în cadrul cărora se vor purta discuţii. 14 judecători din diferite instanţe sînt pregătiţi pentru asemenea activitate. Reformarea judecătoriilor va deveni ireversibilă doar atunci cînd va veni din partea judecătorilor, cînd va deveni o necesitate pentru ei. Centrul, în opinia mea, poate contribui la aceasta", a menţionat preşedintele CSJ.

Avocatul Vitalie Nagacevschi consideră că rezultatele reformelor din domeniul judiciar din Moldova în general şi în sistem în particular sînt modeste.

"Reforma, cu viteză diferită de executare, continuă în Republica Moldova de la sfârşitul anilor 90. Multe intenţii bune au rămas doar pe hîrtie, acte legislative, perfecte din punct de vedere juridic, nu funcţionează. Instituirea Centrului este o noutate pentru republică. Mi-aş dori foarte mult să sper că acesta va deveni un instrument pentru stabilirea parteneriatului între structurile neguvernamentale cu statul pentru atingerea scopului comun – reforma justiţiei din ţară", a spus juristul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?