Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4020

Agricultorii ameninţă din nou cu proteste

20 mai. 2015,, 09:30   Societate
2185 1
Фермеры опять угрожают протестами
Foto: viziteazalumea.ro
Fermierii sunt gata să iasă din nou la proteste şi asta pentru că, revendicările lor aşa şi nu au fost auzite de autorităţi. Ieri, ei au avut o întrevedere cu premierul, iar astăzi au o întâlnire cu preşedintele Parlamentului. Aseară, fiind invitaţi la emisiunea ”Politica”, ei au discutat situaţia creată în domeniul agricol.

”Discuţia de azi cu premierul nu face să schimbăm părerea noastră de a anula protestele. Argumentele nu erau pertinente. Promisiunile au fost aceleaşi, fără concretizare, cum vor fi soluţionate problemele. Promisiunile erau de ordin general. Situaţia este dificilă în sector. Cu sumele propuse de Guvern, nu poţi face investiţii. Noi avem soluţii concrete. Autorităţile ar putea împrumuta de la BNM 350 milioane şi peste jumătate de an, europenii întorc necondiţionat această sumă. Acordul semnat prevede acest lucru. Doar că, Guvernul până acum a făcut un efort minim, iar fermierii întreprind mult mai multe acţiuni. Dacă revendicările nu vor fi auzite în acest an, atunci la toamnă ne aşteaptă o criză de proporţie”, susţine Alexandru Slusari, preşedintele UniAgroProtect.

Răbdarea agricultorilor nu mai are limită, declară Vitalie Gorincioi, preşedintele "Moldova Fruct": ”Agricultorii nu sunt repeziţi. Dar de data asta răbdarea nu mai are limită. Este un an extrem de greu pentru agricultură. Nu este un moft că ţăranii nu au cu ce se ocupa şi vor să iasă la proteste. Noi azi insistăm ca să fim auziţi, să vedem că în realitate se face ceva. Avem nevoie de investiţii. Performanţe în agricultură nu se fac fără o susţinere”.

”Cheltuielile fermierilor au crescut cu 40%. Azi când analizăm piaţa, vedem că sine costul mai creşte. Iar la noi în loc să se reducă preţul la producţie, cresc cheltuielile. Şi o să trebuiască să vindem produsul la preţ mai mic decât sinecostul. Bani nu ajung, credite nu sunt. Situaţia este dificilă şi toţi sunt disperaţi. Am putea renunţa la proteste doar în cazul în care revendicările noastre ar fi rezolvate cu termeni şi sume concrete. Pentru că, până acum, răspuns la întrebările noastre nu am primit”, spune preşedintele Federaţiei Agroinform, Alexei Ivanov.
Ministrul agriculturii, Ion Sula recunoaşte existenţa unor probleme în domeniu, dar menţionează că, rezultate plauzibile oricum există. ” Nu ştiu unde în lume ar fi fermieri mulţumiţi. Vreau doar sa reamintesc că, pentru anul 2015 au fost bugetate 610 milioane de lei. 230 milioane sunt achitări pentru investiţiile din toamna lui 2014. Respectiv, de facto acum avem un buget de 380 milioane de lei. Am reuşit să elaborăm un regulament de subvenţionare, reeşind din limita acestui buget. Avem mai multe proiecte finanţate de europeni, japonezi. În 5 ani de zile au fost făcute şi lucruri pozitive, care trebuie recunoscute”.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?