Eurovision stiri: 512
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1384

Moldova mai are nevoie de încă 1 milion de euro pentru distrugerea deșeurilor de pesticide

19 mai. 2015,, 12:00   Economie
2614 2
Молдове нужен еще 1 млн. евро для уничтожения отходов пестицидов
Foto: gov.md
Prim-ministrul Moldovei, Chiril Gaburici, a apelat la comunitatea internațională, solicitînd asistență urgentă în distrugerea substanțelor chimice periculoase depozitate pe teritoriul republicii, relatează NOI.md. El a făcut acest apel în cadrul Reuniunii de coordonare a donatorilor internaţionali, care s-a desfăşurat în oraşul Comrat.

La reuniune a fost discutată necesitatea urgentării procesului de distrugere a pesticidelor stocate pe teritoriul Moldovei. Evenimentul a fost precedat de o vizită de lucru a participanţilor la reuniune la depozitul central de pesticide din satul Budjac, raionul Comrat. Oficialii au fost informaţi despre condiţiile de păstrare a deşeurilor de pesticide, impactul acestora asupra mediului, sănătăţii populației, siguranţei alimentare în raionul Comrat, dar şi în alte localităţi ale țării.

În cadrul întrevederii, prim-ministrul, autoritățile locale ale Găgăuziei și donatorii au reiterat importanța distrugerii cît mai rapide a pesticidelor aflate pe teritoriul Moldovei, menționînd că în pericol este nu doar sănătatea cetățenilor Moldovei, dar și a locuitorilor din Europa de Sud-Est. S-a specificat că Moldova mai are nevoie de un milion de euro suplimentar, din cele 2,2 milioane de euro care constituie bugetul proiectului de distrugere a 630 de tone de deșeuri de pesticide depozitate pe teritoriul țării noastre.

Prim-ministrul a spus că distrugerea pesticidelor și altor substanţe chimice periculoase este extrem de importantă pentru mediu și securitatea oamenilor. El a exprimat profundă recunoștință partenerilor care susțin eforturile de distrugere a substanţelor chimice periculoase în Moldova, specificînd că viața și sănătatea cetățenilor sînt primordiale și este necesară urgentarea acțiunilor de evacuare şi distrugere totală a pesticidelor.

Chiril Gaburici a menționat proiectul realizat cu sprijinul NATO, care prevede evacuarea şi distrugerea în condiții de siguranță maximă a deșeurilor de pesticide stocate încă în perioada sovietică în depozitele din Moldova şi care a fost stopată în octombrie 2014, din cauza lipsei resurselor financiare.

Premierul a precizat că anual, începînd cu anul 2008, Guvernul Moldovei alocă din bugetul de stat circa 220 de mii de lei pentru asigurarea securităţii depozitelor cu pesticide pe teritoriul ţării noastre. Totodată, este necesar sprijinul comunităţii internaţionale pentru acoperirea tuturor cheltuielilor legate de acest proiect. Șeful Cabinetului de miniștri a solicitat comunității donatorilor și partenerilor de dezvoltare să acorde Moldovei asistență pentru atingerea obiectivelor propuse. El și-a exprimat încrederea că acest proiect va contribui la creșterea nivelului de trai al populației Moldovei și va oferi posibilități noi pentru consolidarea păcii, securității și stabilității în regiune.

La rîndul său, ambasadorii statelor partenere de dezvoltare ale Moldovei au apreciat efortul guvernului moldovenesc depuse pentru realizarea proiectului, menţionînd că acesta prezintă interes şi pentru alte state din regiune sub aspect ecologic şi al securităţii. Ei și-au exprimat disponibilitatea de a sprijini ţara noastră în acest sens.

Proiectul de distrugere a pesticidelor şi altor substanţe chimice în Moldova este la cea de-a treia etapă de realizare. La prima etapă, în perioada anilor 2003-2008, au fost reambalate și stocate circa 3245 de tone de pesticide şi alte substanţe chimice periculoase din 424 de locaţii, în 37 de depozite regionale. La a doua etapă, în 2006-2010, a fost creată o bază de date completă a pesticidelor și evaluarea lor toxicologică. Cea de-a treia etapă, ultima, prevede evacuarea şi distrugerea în condiţii sigure a circa 1270 de tone de deșeuri de pesticide, dintre care 643 de tone au fost deja reambalate, transportate și distruse în Polonia. Alte circa 630 de tone de deșeuri de pesticide urmează să fie evacuate şi distruse.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?