Eurovision stiri: 519
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1386
Preşedintele stiri: 4011

Povestea de succes a celor mai longevivi primari din Moldova

14 mai. 2015,, 13:15   Societate
3353 1

Хозяйственники до мозга костей: жители сел Зымбрены и Коржева не устают хвалить своих мэров
Foto: publika.md

O viaţă trăită la Primărie. Este povestea celor mai longevivi edili din ţara noastră, care rămân în această funcţie chiar dacă sunt demult la pensie şi nu renunţă să lupte pentru un nou mandat. Primarul din Zâmbreni, raionul Ialoveni, dar şi cel din Corjova, raionul Criuleni, şi-au petrecut câte o treime din viaţă la cârma satului.

Daniel Ţonu a ajuns primarul satului Zâmbreni în 1990. În cei 21 de ani cât s-a aflat la primărie, cu o pauză de doar patru ani, funcţionarul a învăţat din greşeli. Iar satul a ajuns să fie, acum, printre puţinele localităţi din ţară unde 90 la sută din drumurile de acces sunt asfaltate.

"Acum vreo 2-3 ani aici nici cu căruţa nu puteai merge, dar şi pe jos era greu. La noi, în centrul satului, când era anul cel mai uscat cântau broaştele, când am eu intrat primar", a spus primarul comunei Zâmbreni, raionul Ialoveni, Daniel Țonu.

În sat, toată lumea îl cunoaşte pe primar:

"Locurile sunt curate, oamenii nu sunt răi. Dănilă este bun la noi"

Daniel Ţonu a dezvăluit şi secretul care-l ţine ani în şir în fruntea Primăriei.

"Ca şi la o gospodărie, dacă stai şi te uiţi la cer nu te ajută nimeni. Succesul este în echipăașa că am avut tot timpul înţelegere cu consilierii. Niciodată nu ne-am plâns", a mai spus primarul comunei Zâmbreni, raionul Ialoveni, Daniel Țonu

Aproape 20 de ani se află la cârma satului şi primarul comunei Corjova, raionul Criuleni. Gheorghe Ojog a luat în mâini frâiele localităţii în 1997. Atunci, îi era greu să creadă că va reuşi să rezolve problemele grave ale satului.

"Să mulţumim lui Dumnezeu că l-am gazificat 100%, apeduct avem 100%, canalizare avem, să zicem 90%. Avem cam de toate câte puțin", a declarat primarul comunei Corjova, raionul Criuleni, Gheorghe Ojog.

Localnicii au doar cuvinte de laudă la adresa primarului:

"Canalizaţie este, apeduct de apă este, toţi au comodităţi acasă ca la oraş."

"Drumurile le-a făcut. Iată e vorba să mai facă şi aici şi e bine."

Fotoliul de primar poate fi ocupat de orice persoană care este cetăţean al Moldovei şi are împlinită vârsta de 18 ani. Numărul mandatelor aleşilor locali este nelimitat.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?