X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 505

40 de milioane de dolari de la BM, pentru modernizarea sistemului de aprovizionare centralizată cu energie termică a Chișinăului

12 mai. 2015,, 17:15   Economie
3340 1

Foto: profiportal.ru

Banca Mondială va investi peste 40 de milioane de dolari în proiectul de reconstrucție și modernizare a sistemului de aprovizionare centralizată cu energie termică în municipiul Chișinău, iar specialiștii de la Compania „Termoelectrica”, creată anul trecut în rezultatul fuziunii întreprinderilor municipale „Termocom”, CET-1 și CET-2, vor fi instruiți de specialiști renumiți din cadrul Asociației profesionale COGEN/Veolia din România, care au o experiență bogată în acest domeniu. Anunțul a fost făcut de Alex Kremer, director de țară pentru Moldova, Europa și Asia Centrală din cadrul Băncii Mondiale, în cadrul unei întrevederi cu viceministrul moldovean al Economiei Valeriu Triboi, relatează NOI.md.

Potrivit comunicatului Ministerului Economiei, Alex Kremer a salutat decizia autorităților Moldovei de reformare și modernizare a sistemului de aprovizionare centralizată cu energie termică a consumatorilor din municipiului Chișinău, menționînd că acest proces este foarte dificil, deoarece necesită un amplu complex de măsuri.

Directorul de țară al BM a menționat că Banca Mondială investește peste 40 de milioane în acest proiect și este dispusă să continue cooperarea cu autoritățile naționale și în viitor. Alex Kremer a spus că pentru implementarea unui management calitativ în acest domeniu specialiștii moldoveni vor fi instruiți de experții din cadrul Asociației profesionale COGEN/Veolia care au o experiență bogată în acest domeniu.

Ministerul Economiei, în colaborare cu Misiunea Băncii Mondiale din Moldova, va organiza un curs de instruire pentru specialiștii de la Compania „Termoelectrica” pentru implementarea practicilor complexe de funcționare a unui sistem centralizat de aprovizionare cu energie termică. Seminarele vor fi susținute de experți de la Asociația profesională COGEN/Veolia din România.

Valeriu Triboi a menționat că decizia privind reformarea sistemului de aprovizionare centralizată cu energie termică a consumatorilor din municipiul Chișinău în cadrul Proiectului de îmbunătățire a eficienței sectorului de alimentare centralizată cu energie termică a fost corectă și necesară, deoarece actualul sistem există din timpul sovietic și s-a uzat din punct de vedere conceptual, economic și tehnic. Potrivit specialistului, în aceste condiții, datorită susținerii partenerilor de dezvoltare, în urma unei analize aprofundate s-au stabilit și elaborat principiile de bază pentru modernizarea sistemului, transformarea lui în unul eficient sub toate aspectele.

Viceministrul Economiei a specificat că acest proiect este unul pilot, în baza căruia va fi elaborat un program complex de modernizare a sistemelor de asigurare cu energie termică și în alte localități ale țării.

SA „Termoelectrica” a fost creată anul trecut în urma fuzionării întreprinderilor Termocom, CET-1 și CET-2. În capitalul social al noii companii Guvernul Moldovei deține, prin intermediul Agenției Proprietății Publice, 94,85 la sută din acțiuni, Primăria Municipiului Chișinău – 3,65 la sută din acțiuni, iar 1,5 la sută revin persoanelor fizice, care erau acționari la cele trei întreprinderi.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?