X 
Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1429
Preşedintele stiri: 4017

Un reputat jurnalist american acuză Washingtonul că a minţit în legătură cu moartea lui Bin Laden

11 mai. 2015,, 23:00   Externe
5712 1

Foto: nv.ua

Jurnalistul de investigaţii american, Seymour M. Hersh, este de părere că preşedintele SUA, Barack Obama, a minţit cînd a dat publicităţii povestea uciderii lui Osama bin Laden.

În articolul publicat ieri de London Review of Books şi preluat de Huffington Post, Hersh spune că minciuna de la nivel înalt "rămîne modus operandi în politica Statelor Unite în ceea ce priveşte închisorile secrete, atacurile cu drone, raziile nocturne ale forţelor speciale, trecînd peste ierarhia comenzilor militare şi eliminîndu-i astfel pe cei care ar spune NU operaţiunilor de acest fel".

Citînd un oficial al serviciilor de spionaj americane, retras la pensie, jurnalistul explică cum uciderea lui Bin Laden a fost "punctul culminant al primului mandat al lui Obama şi cum tot acesta a reprezentat un factor decisiv în obţinerea celui de-al doilea mandat la Casa Albă".

"Casa Albă menţine ideea că misiunea cu pricina a fost exclusiv americană, fără ca generalii pakistanezi din armată sau cei din serviciile de informaţii, să fie informaţi despre razia care îl viza pe Bin Laden. Este cu totul fals, aşa cum sunt multe elemente din administraţia Obama în multe alte privinţe", spune Hersh."Cea mai sfruntată minciună este cea care induce impresia că doi dintre cei mai influenţi lideri pakistanezi, generalul Ashfaq Parvez Kayani, şeful statului major la acea vreme şi generalul General Ahmed Shuja Pasha, directorul general al Serviciului de Informaţii, nu ar fi fost niciodată informaţi depsre misiunea americanilor. Aceasta rămîne poziţia oficială a Casei Albe, cu toate că între timp au apărut numeroase date, care contrazic ipoteza adminsitraţiei SUA", adaugă ziaristul.

Celebrul jurnalist american completează această teorie şi spune că Bin Laden a fost prizonierul Serviciilor de Informaţii pakistaneze încă din 2006, în clădirea din Abbottabad. "Kayani şi Pasha cunoşteau în avans toate detaliile operaţiunii şi au dat asigurări că cele două elicoptere cu trupele SEAL vor putea survola spaţiul aerian pakistanez fără să ridice suspiciuni. Nu CIA a fost agenţia care a aflat locul unde se ascundea Bin Laden! Nu s-au urmărit curierii teroristului, nu ei au fost cei care au dat informaţiile, aşa cum pretinde oficial Casa Albă. Un ofiţer de rang înalt din spionajul pakistanez a fost recompensat cu 25 de milioane de dolari pentru preţioasa informaţie. Exceptînd faptul că Obama a dat ordinul direct de îndeplinire a misiunii, multe alte aspecte sunt total false", precizează Hersh.

În ziua de 2 mai 2011, Washingtonul anunţa că Osama bin Laden a fost lichidat de trupele speciale ale SUA, într-o casă din Abbottabad, nord-estul Pakistanului. Multe relatări media ulterioare sugerau că administraţia americană încearcă să ascundă multe detalii referitoare la razia care a dus la uciderea celui mai căutat terorist al planetei. Potrivit jurnalistului, anunţul, prin care Obama transmitea poporului american vestea că Bin Laden a fost omorît, "a fost întocmit în mare grabă".

Seymour Hersh a subliniat faptul că a solicitat Casei Albe în repetate rînduri să intervină cu comentarii şi explicaţii, dar nici pînă în ziua de azi nu a primit răspunsurile solicitate.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?