Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

Peste opt mii de persoane, trase pe sfoară de ASITO

11 mai. 2015,, 13:45   Societate
3962 0

Более восьми тысяч человек пострадали от действий ASITO
Foto: jurnal.md

Au vrut să-şi asigure bătrâneţile, dar au rămas fără bani şi cu bătăi de cap. Este povestea unui grup de pensionari din capitală, care se plâng că firma ASITO, de la care au cumpărat acum 20 de ani poliţă de asigurare de viaţă, refuză să le plătească suplimentul lunar promis la pensionare. Situaţia în care a ajuns compania ASITO este similară cu a celor trei bănci jefuite, spun indignaţi păgubiţii.

Arhip Simion Cibotaru are 77 de ani. Înainte de a ieşi la pensie, bărbatul s-a gândit să-şi asigure un venit în plus la bătrâneţe şi şi-a cumpărat poliţă de asigurare de la compania ASITO. Potrivit contractului, acesta urma să încaseze lunar, la fiecare pensie, un supliment în valoare de 100 de lei. Mai mult, în caz de deces compania se obliga să ofere şi o compensaţie de 1200 de lei. Zis şi făcut. În primii ani de pensionare, bătrânul şi-a încasat de la companie modesta primă de asigurare. Plăţile s-au oprit însă acum doi ani.

Prin suspendarea contractelor de asigurare, magistrata a dat curs unei contestaţii depusă de doi acţionari minoritari ai companiei, originari din Ucraina, care au cerut în instanţă anularea contractelor de asigurare cu pensia suplimentară pe viaţă. Judecătoarea nu avea dreptul să adopte o astfel de decizie pentru că, acum 13 ani, CSJ a emis o hotărâre irevocabilă pe un caz similar, spune Arhip Simion Cibotaru, care afirmă că la mijloc ar fi o schemă bine pusă la punct.

În aceeaşi situaţie se află şi alte 8 mii de persoane.

Conducerea companiei ASITO nu a fost de găsit pentru a comenta acuzaţiile clienţilor săi. O reacţie nu am putut obţine nici din partea magistratei de la judecătoria Botanica, Svetlana Garştea-Bria.

În schimb, vicepreşedintele Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare, instituţie ce supervizează piaţa asigurărilor din Moldova, spune că CNPF ştie despre restanţele companiei ASITO, care ar fi în valoare de circa 14 milioane de lei. Iurie Filip afirmă însă că instituţia pe care o conduce nu poate interveni pentru a soluţiona aceste proleme.

Compania ASITO deţine în prezent circa 20 la sută din piaţa asigurărilor din Moldova şi are peste 200 de mii de clienţi. Acum două luni, conducerea acestei firme a decis să-şi înstrăineze cel mai important activ al său, adică sediul în valoare de 136 de milioane de lei. Această decizie a stârnit îngrijorarea conducerii Biroului Naţional al Asiguratorilor Auto, care declara atunci că această tranzacţie ar putea prevesti un cutremur pe piaţa asigurărilor din Moldova.

Despre această situaţie au fost sesizate Consiliul Suprem de Securitate, Serviciul de Informaţii şi Securitate şi Parlamentul. Ulterior, cei de la SIS au sesizat Procuratura, iar Comisia parlamentară Economie, Buget şi Finanţe i-au chemat la audieri pe membrii CNPF. Discuţiile au avut loc cu uşile închise, iar după şedinţă, unii deputaţi au declarat atunci că situaţia la această companie este complicată.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?