Eurovision stiri: 518
Cazul Filat stiri: 349
Transnistria stiri: 1427

Orăşelul European a adunat vizitatori de toate vîrstele în centrul capitalei

11 mai. 2015,, 09:15   Societate
2908 0

Foto: ipn.md

Orăşelul European, amenajat cu prilejul Zilei Europei în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău, a adunat duminică, 10 mai, vizitatori de toate vîrstele. Aceştia au trecut pe la corturile statelor membre ale Uniunii Europene pentru a gusta din bucătăria tradiţională şi a face cunoştinţă mai îndeaproape cu specificul fiecărui stat. Oamenii veniţi în piaţă au participat la diferite concursuri, la şcoala de limbi europene, dar şi au avut posibilitatea de a face cunoştinţă cu proiectele finanţate de UE. La eveniment a participat şi conducerea de vîrf a statului, transmite IPN.

Şeful statului, Nicolae Timofti, a declarat că este de o importanţă vitală pentru viitorul Republicii Moldova ca toţi cetăţenii să conştientizeze necesitatea modernizării societăţii, bazată pe valori europene, şi să nu cadă pradă ficţiunilor populiste despre trecutul luminos. Preşedintele i-a felicitat pe cei prezenţi cu prilejul Zilei Europei. „Haideţi să ne bucurăm împreună de această zi frumoasă. Să ne pătrundem de spiritul european al împăcării şi al demnităţii umane. Pornind de la acest minunat Orăşel European, să facem în aşa fel ca întreg Chişinăul să devină un oraş european, iar Republica Moldova – o adevărată ţară europeană! La mulţi ani, Europa! La mulţi ani, Republica Moldova!”, a spus Nicolae Timofti.

Premierul Chiril Gaburici a declarat că realizarea proiectului european va aduce garanţie pentru bunăstarea cetăţenilor, pentru pace şi pentru siguranţă, dar şi pentru construirea unei societăţi transparente şi democratice. Premierul a menţionat că, deşi partenerii externi califică Republica Moldova ca cel mai de perspectivă partener al UE, mai avem foarte mult de muncit. „Eforturile noastre de integrare europeană au loc într-o atmosferă de tensiuni sociale, probleme economice şi un nivel fără precedent al corupţiei. Eu şi Guvernul pe care îl conduc ne asumăm angajamentul să muncim enorm pentru a recupera din încrederea dumneavoastră şi a partenerilor externi”, a declarat Chiril Gaburici.

Primarul capitalei, Dorin Chirtoacă, a spus că partenerii europeni sînt asemenea unui GPS care ne arată direcţia spre o viaţă mai bună de care se poate bucura fiecare om. Edilul a menţionat că pe traseul acestui GPS este nevoie şi de un tribunal, unde vor fi lăsaţi cei care au abuzat de încrederea partenerilor europeni şi de încrederea cetăţenilor în parcursul european. „Rugămintea noastră este să nu deconectaţi GPS-ul. Să-l păstraţi conectat aşa mai departe, pînă la capăt, pînă cînd Moldova va ajunge să fie membru al Uniunii Europene”, a declarat primarul.

Oficialii, împreună cu ambasadorii statelor membre ale UE, au efectuat un tur al Orăşelului European. Sărbătoarea a continuat cu un concert artistic cu participarea colectivelor artistice din Republica Moldova şi din statele membre ale UE.

Orăşelul European va fi organizat şi în oraşul Soroca, la data de 16 mai, în Scuarul Cetăţii Soroca, unde se vor întruni 13 ambasade ale statelor membre ale UE, 36 de proiecte finanţate de UE şi vor avea aceleaşi zone de activitate şi puncte de atracţie: corturi gastronomice, şcoli de limbi europene, dezbateri publice şi master classuri de dans. Activităţile sînt organizate de către Delegaţia Uniunii Europene în Republica Moldova, în cooperare cu Guvernul Republicii Moldova şi Primăria municipiului Chişinău.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?