Transnistria stiri: 1392
Preşedintele stiri: 4027

La Stoianovca a fost inaugurat Complexul memorial „Pichetul celor Trei Eroi” (FOTO)

7 mai. 2015,, 14:45   Societate
6343 3

В Стояновке открыт мемориал «Трех героев-пограничников»
Foto: noi.md

Pe 6 mai, în satul Stoianovca a avut loc deschiderea solemnă a Complexului memorial „Pichetul celor Trei Eroi”, restaurat în cadrul lucrărilor efectuate de Consiliul „Pentru Patrie”. Proiectul de reconstrucție a memorialului a fost lansat acum o lună și a servit drept punct de plecare în activitatea Consiliului în raioanele republicii. Lucrările au fost efectuate în baza mijloacelor oferite de SA „Moldovagaz”, Primăria satului Stoianovca și liderul Consiliului „Pentru Patrie”, Igor Tuleanțev.

La deschiderea Complexului au sosit reprezentanții și conducerea Consiliului „Pentru Patrie” din întreaga Moldova. Locutorii satului i-au întîmpinat pe oaspeți cu un concert festiv și au desfășurat inaugurarea solemnă a memorialului, care simbolizează puterea și patriotismul poporului moldovenesc în timpul luptelor cumplite, în Marele Război pentru Apărarea Patriei.

Locuitorii satului Stoianovca au fost primii care au intrat în lupte pe teritoriul Moldovei în 1941. Apărătorii viteji ai pichetului nr.5 al Detașamentului de grăniceri de la Cahul, sub conducerea locotenentului major Tujlov V.M., au lichidat timp de 11 zile în luptele sîngeroase inegale peste 1000 de ostași și ofițeri inamici. Pichetului i s-au atribuit numele celor trei eroi: Alexandr Constantinov, Ivan Buzîțkov și Vasili Mihalikov, care în iunie 1941 au apărat cu eroism acest segment al frontierei sovietice de pe rîul Prut, învrednicindu-se astfel de titlul de erou al Uniunii Sovietice.

1
0
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?