Transnistria stiri: 1383
Eurovision stiri: 506

Expert: UE nu mai poate susţine o guvernare care s-a discreditat

5 mai. 2015,, 10:00   Politică
6067 5

«Уровень возмущения в Кишиневе един; ЕС не может поддерживать правительство, дискредитировавшее само себя»
Foto: moldnews.md

Protestele de amploare de la Chişinău au arătat că oamenii nu se vor lăsa până nu vor cădea capete din rândul clasei politice, iar Uniunea Europeană nu mai poate susţine o guvernare care s-a discreditat. Din cauza politicienilor, Moldova a devenit o mare dezamăgire a Parteneriatului Estic, iar jaful de la Banca de Economii a coborât ţara la nivelul Ucrainei.

Declaraţiile aparţin preşedintelui Fundaţiei Mării Negre din România, Dan Dungaciu.

„Nivelul de revoltă este aproape unic la Chişinău. Rareori am văzut acolo o mulţime atât de determinată şi înverşunată. Nu se va mai face politică la Chişinău aşa ca înainte, dacă nu vor cădea capete din rândul politicienilor. Nu contează premierul. Nici chiar dacă ar pleca mâine, lumea nu ar fi satisfăcută. Ceea ce vrea populaţia este ca cei implicaţi politic să plătească. Dacă nu se va întâmpla, populaţia va merge până în pânzele albe. Marea dilemă a clasei politice de la Chişinău este: fie ei vor merge până în pânzele albe, fie populaţia va merge până în pânzele albe”, a declarat Dan Dungaciu la Digi24.

În opinia sociologului român, Uniunea Europeană ar trebui să nu mai ofere susţinere clasei politice de la Chişinău, care a discreditat total ideea europeană în rândul populaţiei.

„Ar fi o mare eroare strategică ca UE să gireze în continuare guvernarea de la Chişinău care s-a discreditat. Nu va face decât să decredibilizeze instituţiile europene în rândul cetăţenilor RM. Un înalt oficial european îl lăuda recent pe Gaburici ca fiind determinat pentru reforme, apoi s-a anunţat că a fost deschis dosar penal pe numele acestuia cu privire la diplomele de studii. Din păcate şansele pentru o apropiere credibilă a Moldova de UE sunt extrem de scăzute, iar populaţia a înţeles”, a adăugat expertul.

Or, din cauza clasei politice de la Chişinău, apropierea Moldovei de UE în cadrul Parteneriatului Estic a fost stopată, iar orice proiect european este imposibil acum de implementat, a accentuat expertul.

„Moldova a devenit o enormă dezamăgire a Parteneriatului Estic. Rusia a reuşit să câştige şi a reuşit să blocheze aceste state, dar niciun rus nu a fost la Chişinău când Banca de Economii a fost furată. Guvernanţii de la Chişinău nu au făcut nimic pentru ca Parteneriatul Estic să fie mai aproape. În noiembrie au câştigat forţele proeuropene, dar ne-am trezit cu o guvernare cu PCRM. Până atunci Moldova avea susţinători, dar au început toţi să se îndoiască. Dosarul Banca de Economii pune Moldova la acelaşi nivel cu Ucraina. Clasa politică de la Chişinău a făcut în aşa fel ca niciun proiect european să fie nici măcar teoretic de neconceput”, a conchis Dan Dungaciu.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?