X 
Transnistria stiri: 1392
Preşedintele stiri: 4030

Liderii opoziției civice și Gaburici nu s-au găsit unii pe alții în centrul Chișinăului (FOTO)

5 mai. 2015,, 08:27   Societate
3015 2
Foto: noi.md
Întrevederea între Guvern și liderii Platformei Civice „Demnitate și Adevăr”, propusă de prim-ministrul Chiril Gaburici luni, 4 mai, după acțiunea de protest în masă, desfășurată în centrul capitalei în ajun, nu a avut loc. Aceasta din cauză că opozanții l-au așteptat pe premier vizavi de Biblioteca Națională, pe strada 31 august 1989, 78-A, pe cînd prim-ministrul i-a așteptat pe liderii Platformei „Demnitate și Adevăr” în incinta sediului Guvernului, relatează NOI.md.

După acțiunea de protest în masă din 3 mai, care s-a desfășurat în centrul Chișinăului, Guvernul, convocat de urgență, a decis să se întîlnească cu liderii Platformei Civice „Demnitate și Adevăr”, care au organizat mitingul de protest. În dimineața zilei de luni, 4 mai, prim-ministrul Chiril Gaburici i-a invitat oficial pe lideri să se întîlnească la ora 17:30 la sediul Guvernului.

Drept răspuns opozanții civici au comunicat prin mass-media că sînt dispuși să se întîlnească cu premierul și timpul le convine, însă, pentru evitarea acuzațiilor ulterioare de complot cu puterea, ei au solicitat o întrevedere publică, sub cerul deschis, și cel mai potrivit loc ar fi în fața Bibliotecii Naționale: „Premierul a fixat ora întrevederii, noi avem dreptul să alegem locul”. După aprecierea situației, Chiril Gaburici a sugerat totuși ca întîlnirea să aibă loc la sediul Guvernului și în prezența presei, dar nu a fost auzit.

La ora 17:30 liderii Platformei Civice „Demnitate și Adevăr” au ajuns în vizorul camerelor foto și video ale jurnaliștilor, în fața Bibliotecii Naționale. Nu se știe exact ce făcea în acest timp premierul.

Convingîndu-se că premierul nu va sosi, opozanții au susținut un briefing. Ei au comunicat că de fapt nici nu au ce discuta cu șeful Guvernului Gaburici minoritar, care nu este susținut de mase. Și singurul lucru pe care și l-au dorit este să transmită șefului Cabinetului de miniștri declarația cu revendicările opoziției civice.

În legătură cu lipsa lui Chiril Gaburici, s-a făcut un șir de presupuneri – de la „îi este frică să privească societatea în ochi”, prin „a primit indicații, doar el nimic nu hotărăște”, pînă la „eventuala agorafobie (teamă patologică, obsesivă și nemotivată de spațiile largi, de locurile deschise – n.r.) a prim-ministrului”. Cu această notă ei au plecat, specificînd că intenționează să elaboreze un plan de acțiuni ulterioare, despre care în curînd va fi informată societatea.

Puțin mai tîrziu a devenit cunoscut că și Chiril Gaburici, după așteptarea zădarnică a opozanților, a declarat că s-a așteptat la o discuție constructivă și, în afară de această, nu se consideră candidatura potrivită pentru transmiterea banală a informației către cineva: „Să o transmită ei singuri”, a specificat premierul.

O sursă din cadrul Guvernului a precizat pentru NOI.md situația creată: „În primul rînd, Gaburici totuși e prim-ministru. Poți să nu-l agreezi, să-l critici, dar trebuie să ai o atitudine corectă. Dar acestea sînt fleacuri, a spus funcționarul. Deoarece, în al doilea rînd, este evident faptul că nici premierul, nici liderii opoziției, amețiți de norocul care a căzut peste capurile lor sub formă de susținerea în masă a mitingului lor, nu și-au dorit prea mult să se întîlnească. Ei nu au despre ce să vorbească. Acești opozanți nu au nici un curs general și nu se știe dacă îl vor avea. Și este puțin probabil că cineva va crede că premierul, citind revendicările înmînate de organizatorii mitingului din 3 mai, va purcede personal la arestarea lui Filat și Plahotniuc”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?