Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4042

Moldova va majora exportul de vinuri în China

4 mai. 2015,, 17:45   Economie
3296 2

Молдова увеличит экспорт вина в Китай
Foto: agora.md

Moldova intenționează să majoreze exportul produselor agricole în China, inclusiv cel al vinurilor de calitate, precum și să identifice parteneri pentru cooperarea durabilă în acest domeniu. Intenția a fost anunțată de către ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare al Moldovei, Ion Sula, în cadrul unei întrevederi cu ambasadorul Republicii Populare Chineze în Moldova, Tong Mingtao, relatează NOI.md.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii, părțile au apreciat gradul avansat al relaţiilor între cele două ţări. Tong Mingtao a menţionat că Moldova este un partener foarte important al Chinei în regiunea Europei de Est, de aceea este necesar să se consolideze raportul bilateral, prin eforturi comune, utilizînd potenţialul considerabil existent, dar nevalorificat deocamdată de parți.

Referindu-se nemijlocit la colaborarea între RM și RPC în domeniul agriculturii, părțile au făcut o trecere în revistă a stadiului actual al cooperării în domeniu, menționînd rezultatele vizitei recente a experților Ministerului chinez al Agriculturii în Moldova pentru implementarea unui proiect în domeniul biogazului, cu susținerea Guvernului RPC.

Ministrul Agriculturii a specificat importanța impulsionării relațiilor comercial-economice între RM și RPC, promovării exporturilor de produse agroalimentare moldovenești pe piața chineză, dezvoltării rețelei de desfacere și asigurării pieței chineze cu producție vinicolă de calitate. În acest sens, Ion Sula a subliniat interesul părții moldovenești pentru stabilirea unor parteneri de lungă durată în sectorul vitivinicol. De asemenea, au fost specificate viitoarele domenii de cooperare ale părților: cercetare şi inovare în agricultură; implementarea tehnologiilor moderne de producere a legumelor, fructelor, cerealelor, materialului semincer şi materialului săditor pomicol; pomicultura şi horticultura; schimbul de experienţă în domeniul siguranței alimentare şi asigurării calităţii produselor agroalimentare.

Tong Mingtao a menționat disponibilitatea Ambasadei RPC în Moldova de a contribui la promovarea imaginii țării noastre în China, la atragerea investiţiilor chineze în RM, precum şi de a acorda suportul în promovarea pe piaţa chineză a produselor agroalimentare moldoveneşti, inclusiv a vinului, deja cunoscut şi apreciat în această ţară. Ambasadorul a menționat experiența chineză în construcţia serelor – de la cele mai simple pînă la cele mai moderne, complet automatizate, precum şi în domeniul utilizării biogazului, menționînd că ea ar putea fi utilizată în realizarea proiectelor comune.

Ion Sula a sugerat Chinei să realizeze în Moldova un șir de proiecte investiționale în domeniul agriculturii, în special, de creare a fermelor de lapte, dezvoltare a întreprinderilor mici în raioanele rurale, de dezvoltare a infrastructurii post-cultivare pe calea creării și modernizării întreprinderilor de prelucrare a fructelor și legumelor în localitățile rurale.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?