X 
Eurovision stiri: 519
Cazul Filat stiri: 349
Transnistria stiri: 1427
Preşedintele stiri: 4010

Ministerul Agriculturii a răspuns la revendicările fermierilor

4 mai. 2015,, 16:30   Economie
3586 1

Foto: viza.md

Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare din Republica Moldova poartă negocieri privind finanțarea suplimentară a producătorilor agricoli și majorarea Fondului de subvenționare pe anul curent. Ministerul a răspuns la revendicările fermierilor, îndemnîndu-i insistent să-și păstreze calmul și să continue dialogul cu autoritățile, indiferent de interesele politice de care au dat dovadă unii lideri ai agricultorilor, informează NOI.md.

Potrivit unui comunicat emis de Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare, problemele fermierilor, inclusiv solicitările enunţate pe termen scurt şi mediu, au constituit principalele subiecte pe agenda tuturor întrunirilor cu producătorii agricoli, inclusiv a celor la care au participat prim-ministrul Chiril Gaburici şi ministrul Finanţelor, Anatol Arapu.

Reprezentanții uniunilor de producători și exportatori agricoli au participat la consultările publice pe marginea proiectului Regulamentului privind modul de repartizare a mijloacelor Fondului de subvenţionare a producătorilor agricoli pentru anul 2015, ultimele avînd loc pe 30 aprilie 2015 şi, respectiv, o bună parte din propunerile înaintate au fost acceptate.

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a reiterat că susține revendicările fermierilor privind necesitatea majorării Fondului de subvenționare pentru anul 2015, însă în contextul situației economice incerte din regiune, Guvernul a acordat suma maximal posibilă la acest moment. Suplimentarea posibilităților de finanțare este tema dialogului actual între Ministerul Agriculturii, Guvern şi Banca Mondială, Banca Europeană de Investiții, Guvernul României, Guvernul Poloniei şi Comisia Europeană. În context, Ministerul Agriculturii a adresat Ministerului Finanțelor solicitarea de a transfera ultima tranşă a Programului de suport bugetar ESRA (Dezvoltarea Economică a Zonelor Rurale) către Fondul de subvenționare, ceea ce ar majora suma curentă.

Referindu-se la revendicarea privind repartizarea Fondului de subvenționare prin plăţi pentru suprafaţa lucrată, Ministerul Agriculturii consideră că această propunere este populistă, cu un caracter vădit politic, fără impact pozitiv asupra dezvoltării sectorului.

Instituția a precizat că, la momentul actual, agricultorii din Republica Moldova pot beneficia de granturi și credite preferențiale, prin implementarea programelor de asistență externă: proiectul „Agricultura Competitivă” (MAC-P), Banca Mondială, Guvernul Suediei, Guvernul RM, buget – 503,2 milioane de lei; Competitivitatea agricolă şi dezvoltarea întreprinderilor (ACED), finanţat de USAID, buget – 281,7 mil. lei; proiectul de asistenţă pentru fermierii neprivilegiaţi „2KR”, finanţat de Guvernul Japoniei, buget – 372,1 mil. lei; Programul rural de rezilienţă economico-climatică incluzivă (IFAD VI), finanţat de IFAD, buget – 460,7 mil. lei; Tranziţia la agricultura performantă, finanţat de MCA-Moldova, buget total – 1,8 mld. lei; Programul de restructurare a sectorului vitivinicol, finanţat de BEI, buget – 1,43 mld. lei; proiectul „Utilizarea eficientă a combustibilului solid din biomasă”, finanţat de Guvernul Japoniei, buget – 310 mil. lei; proiectul „Livada Moldovei”, BEI – 2,29 mld. lei; Acord de finanțare suplimentară în vederea realizării proiectului „Agricultura Competitivă”, compensaţii, Banca Mondială – 212 mil. lei.

Referindu-se la solicitarea privind achitarea pînă la 15 mai curent a datoriilor acumulate de stat faţă de agricultori în anul 2014 la plata subvențiilor și compensațiilor pentru strugurii și merele livrate la procesare, precum și pentru pierderile suportate, urmare a înghețurilor din luna octombrie a anului precedent, Ministerul Agriculturii a reiterat că, în comun cu Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) se află în proces de negociere cu agricultorii pe marginea Regulamentului de subvenționare pentru anul 2015, iar hotărîrea va fi prezentată Guvernului spre examinare, după care AIPA va avea ca prioritate achitarea datoriilor, apoi va primi dosare noi de finanțare.

În ceea ce ține de preţurile excesive la carburanţii utilizați la lucrările agricole, Ministerul Agriculturii subliniază că, în prezent, se discută atît cu producătorii agricoli, cît şi cu partenerii de dezvoltare, iar o decizie acceptabilă pentru factorii vizaţi se impune în termene restrînse.

Potrivit sursei citate, Ministerul Economiei i-a informat pe reprezentanţii fermierilor despre faptul că aplicarea unui regim preferențial pentru achiziționarea motorinei destinate agriculturii poate crea inechitate în raport cu alte activități economice, în timp ce Ministerul Agriculturii confirmă existenţa unor astfel de practici și mecanisme, inclusiv în statele Uniunii Europene, doar că în aceste cazuri se impun cheltuieli suplimentare considerabile, existînd riscuri majore de corupție în evidența utilizării carburanților.

Referindu-se la creditul polonez, Ministerul Agriculturii a menționat că a propus o rată a dobînzii în mărime de 1,5%. Această cifră a fost fixată şi în proiectul inițial al hotărîrii de guvern, însă, la insistența Ministerului Finanțelor, a fost stabilită mărimea de 2%, ceea ce reprezintă cel mai mic procent la un credit acordat vreodată fermierilor din Republica Moldova.

Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare i-a îndemnat insistent pe fermieri să-și păstreze calmul și să continue dialogul cu autoritățile, indiferent de interesele politice de care au dat dovadă unii lideri ai agricultorilor, în acest moment crucial pentru cursul european al țării.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?