X 
Eurovision stiri: 516
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1385
Preşedintele stiri: 4006

BCE: Măsurile de relaxare cantitativă de 1.100 miliarde de euro sprijină redresarea solidă a zonei euro

30 apr. 2015,, 19:00   Externe
3356 0

Foto: elise.com.ua

Banca Centrală Europeană a apreciat joi că implementarea măsurilor de relaxare cantitativă de 1.100 miliarde de euro, combinată cu prețul scăzut al țițeiului și deprecierea euro 'ar trebui să ajute la redresarea solidă a economiei', transmit AFP și Ansa. Piața forței de muncă arată 'noi semne de îmbunătățire, chiar dacă rata șomajului rămîne ridicată', se arată în raportul lunar al BCE publicat joi. Așteptările privind rata inflației pe termen lung în zona euro s-au 'redresat', după nivelul record scăzut înregistrat în ianuarie, iar îmbunătățirea încrederii consumatorilor din Italia și Spania 'coincide' cu scăderea șomajului, a estimat BCE.

Conform prognozei revizuite a BCE, anul acesta, economia zonei euro ar urma să înregistreze un avans de 1,5%, față de o expansiune de 1% estimată anterior, reflectînd impactul favorabil al scăderii prețului la țiței și al deprecierii euro. De asemenea, decizia Băncii Centrale Europene de a lansa măsuri de relaxare cantitativă a îmbunătățit încrederea companiilor.

În 2014, PIB-ul UE a crescut cu 1,4%, iar al zonei euro cu 0,9%, conform datelor preliminare publicate recent de Oficiul de Statistică al Uniunii Europene (Eurostat). Joi, Oficiul european de statistică (Eurostat) a anunțat că zona euro a ieșit la limită din deflație în aprilie 2015, cînd prețurile de consum au înregistrat o creștere anuală de zero procente, după patru luni în care rata anuală a inflației a evoluat în teritoriul negativ.

Potrivit unei estimări preliminare, rata anuală a inflației în zona euro a crescut în luna aprilie pînă la 0% de la minus 0,1% în luna martie. Zona euro a înregistrat o inflație negativă în luna decembrie 2014, minus 0,2%, iar fenomenul de scădere a prețurilor s-a accelerat în luna ianuarie 2015, minus 0,6%, după care a revenit la minus 0,3% în februarie și minus 0,1% în luna martie. Ținta de inflație a BCE pe termen mediu este o creștere a prețurilor mai mică, dar în apropiere de 2%.

Separat, Eurostat a anunțat că rata șomajului în zona euro a rămas stabilă în luna martie, la 11,3%, nivel similar cu cel înregistrat în luna februarie 2015.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?