X 
Eurovision stiri: 524
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1429
Preşedintele stiri: 4014

Moldova, Rusia şi Belarusul au anunţat impactul negativ al taxelor de import introduse de Ucraina

30 apr. 2015,, 13:00   Economie
3802 1
Молдова, Россия и Беларусь заявили о негативном влиянии введенного Украиной импортного сбора
Foto: minfin.com.ua
Moldova, Rusia şi Belarusul au anunţat impactul negativ al taxelor de import introduse de Ucraina, asupra comerţului cu această ţară. Declarația respectivă a fost făcută de reprezentanţii acestor ţări în cadrul unor consultări susţinute în statul major al CSI, relatează NOI.md cu referire la Serviciul de presă al Comitetului Executiv al CSI.

Consultările părţilor interesate, prevăzute de articolul 14 „Restricţii în scopul asigurării balanţei de plăţi” al „Acordului privind zona de comerţ liber între ţările CSI” din 18 octombrie 2011, au fost susţinute în legătură cu solicitarea Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei de a introduce taxa de import suplimentară. La ele au luat parte delegaţia Armeniei, Republicii Belarus, Moldovei, Rusiei, Ucrainei, şi a Comitetului Executiv al CSI.

Partea ucraineană a expus motivele introducerii, începînd cu 25 februarie 2015, a taxei de import suplimentare, specificînd că această măsură este orientată mai întîi de toate spre îmbunătăţirea stării balanţei de plăţi a Ucrainei. Participanţii la consultări au discutat starea balanţei de plăţi a Ucrainei, impactul taxei de import asupra cooperării comercial-economice a Ucrainei cu ţările CSI, rolul taxei de import în complexul general de măsuri întreprinse de Guvernul şi Banca Naţională a Ucrainei pentru stabilizarea situaţiei şi un şir de alte chestiuni. Reprezentanţii părţilor moldoveneşti, ruse şi belaruse au comunicat despre impactul negativ al taxei de import asupra comerţului cu Ucraina, menţionînd că la elaborarea actului legislativ corespunzător partea ucraineană nu a ţinut cont de unele prevederi ale articolului 14 al Acordului privind zona de comerţ liber, care conţine un punct privind neaplicarea taxei de import asupra comerţului reciproc în valută naţională. De asemenea, s-a menţionat necesitatea liberalizării condiţiilor de aplicare a taxei de import, inclusiv pe calea extinderii nomenclatorului de excepţii şi ajustări ale cotelor taxelor, precum şi neaplicarea acesteia asupra livrărilor de produse în cadrul cooperării industriale. La rîndul său, partea ucraineană a menţionat necesitatea examinării complexe a articolului 14 al Acordului privind zona de comerţ liber din 18 octombrie 2011 şi a articolului XII a Acordului general pentru tarife şi comerţ (GATT) din 1994, a specificat caracterul temporar al taxei suplimentare şi i-a informat pe participanţii la consultări despre intenţia de a monitoriza impactul taxei de import asupra stării balanţei de plăţi, situaţiei economice şi comerţului exterior al Ucrainei.

De menţionat că la 25 februarie curent Ucraina a introdus, în legătură cu înrăutăţirea stării balanţei de plăţi, o taxă de import suplimentară, în afara celei critice, stipulate în Legea cu privire la stabilizarea balanţei de plăţi a Ucrainei, adoptată în Parlament la finele anului 2014, la solicitarea Guvernului. Sînt supuse taxei de import suplimentare de 10 la sută produsele alimentare; produsele, grăsimile şi uleiurile de origine animală şi vegetală; băuturile alcoolice şi nealcoolice; tutunul şi înlocuitorii de tutun; oţetul; animalele vii. Sub incidenţa taxei de 5 la sută cad toate celelalte mărfuri, cu excepţia celor „de importanţă vitală”, în a căror listă Parlamentul a inclus resursele energetice, precum şi unele medicamente.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?