Eurovision stiri: 519
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1386
Preşedintele stiri: 4009

Tapiola: 898 de conducători într-o țară atît de mică este prea mult

29 apr. 2015,, 16:08   Politică
6191 6

Tapiola: 898 de conducători într-o țară atît de mică este prea mult
Foto: noi.md

Autoritățile Republici Moldova au întîrziat mult în implementarea reformei administrativ-teritoriale, iar în consecință situația a devenit dramatică. De această părere este șeful delegației UE la Chișinău, Pirkka Tapiola, care a precizat în cadrul unui interviu pentru moldova.org că banii la care au acces administrațiile publice locale nu sînt cheltuiți eficient, notează NOI.md.

„Reforma teritorial-administrativă, care s-a aflat pe agendă destul de mult timp, este una deja întîrziată în această țară. Dacă ne gîndim acum că avem 898 de conducători într-o țară de trei milioane de locuitori, acest număr este unul mult prea mare. Au fost petrecute mai multe studii de către mai multe organizații internaționale, inclusiv PNUD, care au dezvăluit că pînă la 86% din fondurile administrației locale sînt cheltuite anumite pe materii administrative. Nu există surse suficiente pentru a presta servicii, pentru a răspunde la necesitățile cetățenilor. Aceleași studii arată că 70% din municipii/raioane ar fi cheltuit mai puțin de 100 de lei pentru nevoile fiecărui cetățean. Este o cifră dramatică”, a precizat Tapiola.

În opinia diplomatului european, cheia democrației în orice stat o constituie executivele locale, care ar trebui să fie cel mai aproape ce cetățeni. „Republica Moldova este o țară mică, iar distanțele între raioane și orașe sînt foarte mici. Cetățenii ar putea să beneficieze de servicii mai calitative într-o localitate din vecinătate. Asemenea reforme trebuie implementate de jos în sus, dar inițiate de sus în jos”, a explicat Tapiola.

Șeful Delegației UE a subliniat, totodată, că ideea lansată de unii politicieni privind amînarea alegerilor locale din cauza reformei a fost complet nejustificată. „Aceste două aspecte, din punctul meu de vedere, au fost legate prea simplu. Sînt bucuros să văd că acestea două au fost separate. E important ca alegerile locale să aibă loc atunci cînd au fost planificate”, a subliniat Tapiola.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?