Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Președintele CNSM: Patronii nu sînt cointeresați să asigure condiții de muncă demne

28 apr. 2015,, 17:45   Societate
3073 0

Președintele CNSM: Patronii nu sînt cointeresați să asigure condiții de muncă demne
Foto : sindicate.md

Pe 28 aprilie sindicaliștii și salariații membri de sindicat din Republica Moldova s-au întrunit într-o ședință specială cu ocazia Zilei Mondiale a Securității și Sănătății la Locul de Muncă, în cadrul căreia s-a făcut și o slujbă de pomenire a victimelor accidentelor de muncă. Evenimentul a fost marcat sub genericul „Să formăm o cultură de prevenire în domeniul securității și sănătății în muncă (SSM)”, notează NOI.md.

Sindicaliștii pledează pentru dezvoltarea mecanismelor de prevenire a accidentelor de muncă și a bolilor profesionale, îmbunătățirea condițiilor de muncă la întreprinderile din țară, crearea comitetelor pentru SSM la întreprinderi, respectarea normelor internaționale și naționale de către angajatori în domeniul dat, implementarea Sistemelor de gestionare a SSM de nivel național.

Președintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), Oleg Budza, a specificat că indicii maladiilor profesionale sînt mici nu din cauză că există condiții de muncă bune, ci din cauza sistemelor învechite de diagnosticare a lor. „Sînt convins că acest fenomen ia amploare la noi în țară din cauza finanțării insuficiente la dotarea laboratoarelor sanitare cu aparataj modern, dar și a insuficienței de acte normative care ar permite evidențierea, cercetarea operativă și aplicarea programelor de remediere a stării sănătății lucrătorilor”, a accentuat liderul sindical.

„Din cauza unui sistem de asigurări sociale de stat, moștenit din secolul trecut, patronii nu sînt cointeresați economic și nu sînt impuși de Guvern să asigure condiții de muncă demne, să asigure sănătatea și integritatea corporală celor care produc bunuri materiale”, a completat Budza.

Dumitru Stăvilă, directorul Inspectoratului de Stat al Muncii, a menționat că din anul 2007 pînă în prezent se observă o tendință de stabilizare și o descreștere ușoară a numărului accidentelor de muncă.

În acest an, cinci familii din țară ale căror rude au decedat în urma accidentelor la locul de muncă au primit din partea CNSM un ajutor material în valoare de 3 mii de lei pentru fiecare.

Anual, în Republica Moldova sînt traumatizați în urma accidentelor de muncă peste aproximativ 500 de salariați, dintre care își pierd viața în jur de 40 de lucrători. Indicii maladiilor profesionale sînt destul de nesemnificativi și se află în descreștere.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?