Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Expert-Grup: Moldova poate întreține relații comerciale cu UE și CSI

28 apr. 2015,, 13:30   Economie
3087 3
Expert-Grup: Молдова может свободно торговать с ЕС и СНГ
Foto: gpsaknowlege.org
Moldova poate întreține relații comerciale libere cu Uniunea Europeană și Comunitatea Statelor Independente, deoarece acordurile de liber schimb cu UE și CSI semnate de ea nu se contrazic reciproc și niciunul dintre ele nu prevede crearea barierelor comerciale mai restrictive față de terți.

În acest context Moldova poate efectua activitatea economică externă în ambele zone de comerț liber concomitent, ceea ce reprezintă un avantaj pentru ea. Acest fapt se menționează în noul studiu al expertului Centrului Analitic Independent „Expert-Grup” Alexandru Fală „Comerțul liber cu UE și CSI – două opțiuni compatibile”, relatează NOI.md.

În nota sa analitică expertul a specificat că astfel acordurile de liber schimb cu UE și CSI sînt două variante reciproc acceptabile pentru țara noastră, menționînd că participarea unui stat la mai multe zone de liber schimb reprezintă o situație firească, iar exemple în acest sens sînt multiple.

Alexandru Fală a specificat că Moldova este membru al unui șir de acorduri de comerț regionale, cele mai importante fiind Acordul privind crearea zonei de liber schimb aprofundat şi cuprinzător cu Uniunea Europeană și Acordul de liber schimb cu CSI. Totodată, comerțul liber cu UE nu contravine obligațiilor asumate de statele din zona comerțului liber a CSI. Astfel, participarea la zona comerțului liber a CSI îi permite Moldovei să încheie Acordul de liber schimb cu UE.

Expertul a menționat că Acordul de liber schimb cu UE a fost semnat de Moldova pentru extinderea și diversificarea relațiilor economice externe ale republicii, precum și intensificarea fluxului de investiții din Uniunea Europeană, ținînd cont de faptul că ei îi revin peste 60 la sută din investițiile în țara noastră. Totodată, Moldova a semnat Acordul de liber schimb cu CSI pentru consolidarea relațiilor comerciale în regiune.

Totuși, după cum a specificat Alexandru Fală, unele prevederi ale Acordului de liber schimb cu CSI, cum ar fi Anexa 6, creează condiții discriminatorii pentru Moldova. Astfel, statele Uniunii Vamale (UV) pot introduce taxe vamale față de alte țări din CSI care creează zone de liber schimb cu terți, însă, spre deosebire de ele, țările CSI din afara UV, așa cum este și Moldova, nu pot să instituie tarife vamale pentru țările din Uniunea Vamală, dacă participă la zona liberului schimb cu terți.

În studiul realizat de „Expert-Grup” se menționează că, de fapt, s-a încercat sabotarea creării zonei de comerț liber dintre Moldova și UE. Astfel, Rusia a introdus bariere atît de ordin tarifar, cît și de natură netarifară, iar restricțiile introduse nu sînt argumentate nici economic, nici juridic. În plus, restricțiile aplicate nu au nici o conexiune cu crearea Zonei de liber schimb aprofundat şi cuprinzător cu Uniunea Europeană dintre Moldova și UE.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?