X 
Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

Stavilă: Ziua Internaţională a Securităţii şi Sănătăţii în Muncă este o zi de comemorare a victimelor

28 apr. 2015,, 10:00   Societate
3770 0
Ставилэ: Всемирный день охраны труда - это не праздник, а день памяти жертв
Foto: europalibera.org
„Ziua Internaţională a Securităţii şi Sănătăţii în Muncă, marcată astăzi, este o zi de comemorare a victimelor accidentelor produse la locul de muncă. Cu siguranță, nu e o sărbătoare”, a relatat pentru NOI.md șeful Inspectoratului de Stat al Muncii, Dumitru Stavilă.

Această zi de comemorare este marcată din anul 1989, fiind instituită oficial de Organizația Mondială a Muncii în anul 2003. În Moldova această zi este marcată în conformitate cu Hotărîrea Guvernului nr.47 din 24 mai 2011. Potrivit lui Stavilă, în acest an manifestarea se va desfășura sub egida consolidării eforturilor pentru implementarea culturii sporirii securității și sănătății în muncă, în vederea prevenirii accidentelor de muncă.

După cum denotă statistica, în perioada anilor 2002-2007, în Moldova anual se înregistrau în medie 530-660 de victime ale accidentelor de muncă. Începînd cu anul 2007 și pînă în prezent numărul accidentelor înregistrate este în scădere. În momentul de față numărul mediu anual al acestora constituie circa 500 de accidente. Cel mai mic indicator a constituit 425 de cazuri pe an. Din acest număr circa 8 la sută sînt accidente soldate cu decese.

Diminuarea numărului accidentelor este cauzată, în opinia lui Dumitru Stavilă, de un șir de factori: „Fără nici o îndoială, acest lucru este rezultatul eforturilor depuse de organele publice și partenerii noștri sociali – sindicatele și patronatele. Totodată, este o urmare și a scăderii economiei naționale”, consideră șeful Inspectoratului de Stat al Muncii.

Cele mai periculoase ramuri ale economiei naționale sînt construcțiile, agricultura, energetica și transportul. Totodată, cea mai mare pondere a accidentelor de muncă grave s-a înregistrat în industria prelucrătoare. În țară nu au mai rămas multe medii de producție nocive. Însă toți angajatorii, indiferent de genul de activitate al întreprinderii, sînt obligați să evalueze riscurile la fiecare loc de muncă, adică să efectueze atestarea, iar în unele cazuri acest proces presupune o expertiză a calității atestării locurilor de muncă. Și după stabilirea riscurilor se întreprind măsurile pentru eliminarea acestora. Iar în cazul în care se constată imposibilitatea eliminării riscurilor, se stabilesc compensațiile, cum ar fi alimentația suplimentară, reducerea timpului de muncă, examene medicale mai frecvente.

Ziua Mondială a Securităţii şi Sănătăţii în Muncă, Dumitru Stavilă, Inspectoratul de Stat al Muncii


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?