Transnistria stiri: 1427
Eurovision stiri: 515

Putin acuză Statele Unite de instigare la separatism în Caucazul de Nord

27 apr. 2015,, 23:00   Externe
5704 7

Foto: kremlin.ru

Statele Unite ale Americii au oferit sprijin forţelor separatiste din sudul Rusiei, potrivit preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin. Într-un documentar care va fi difuzat la un post de stat, liderul de la Kremlin susţine că sprijinul american pentru separatismul din Caucaz ar fi venit într-o perioadă în care politicienii occidentali şi-ar fi dorit ca statul rus să dispară. În timp ce Putin apără anexarea peninsulei Crimeea ca justă, serviciile secrete ucrainene atrag atenţia că autorităţile ruse transferă în regiune mai multe transporturi cu încărcătură nucleară.

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat într-un interviu acordat canalului de televiziune (de stat) Rossiia-1 că Statele Unite ale Americii (SUA) s-ar fi implicat în susţinerea separatiştilor din regiunea Caucazului de Nord. El a explicat că serviciile de informaţii ale Rusiei au interceptat mai multe discuţii telefonice între ofiţeri din serviciile de securitate ale Statelor Unite şi separatiştii din regiunile de sud ale Federaţiei Ruse. Fără a da mai multe detalii despre informaţiile obţinute de serviciile secrete, Vladimir Putin a explicat jurnaliştilor ruşi că americanii au făcut tot ce se poate pentru „a sprijini forţele de opoziţie din Rusia” cu scopul de a face rău puterii de la Moscova, informează Mediafax. „Omologii mei, mulţi preşedinţi şi prim-miniştri, mi-au spus ulterior că deciseseră că Rusia va înceta să mai existe. Singura întrebare era cînd se va întîmpla acest lucru şi cu ce consecinţe”, a explicat Vladimir Putin.

În acelaşi interviu, Putin a revenit asupra crizei din Ucraina, reafirmîndu-şi încrederea în justeţea deciziilor sale. El a afirmat că a luat hotărîrea de a anexa peninsula Crimeea în baza îngrijorării sale faţă de soarta ruşilor din regiune. „Cel mai important lucru pentru noi era să înţelegem ce anume îşi doreau oamenii din Crimeea. Dacă ei îşi doreau să rămînă în Ucraina sau să fie împreună cu Rusia? Din moment ce au vrut să se întoarcă în Rusia pentru a nu fi călcaţi în picioare de către puterea neonazistă, radicalii de dreapta sau de Banderovţi, nu am avut dreptul să-i abandonăm”, a opinat Putin. El a subliniat totodată că i-a informat de la bun început pe omologii săi occidentali privind intenţia sa de a-i salva pe ruşii din Crimeea şi de a face un act de „dreptate istorică”.

Modestia Ţarului

Liderul de la Kremlin a recunoscut că funcţia pe care o exercită nu are numai avantaje. „Nu poţi să mergi la cinematograf, nici la teatru, nici la cumpărături”, s-a plîns liderul rus. Putin a ţinut să precizeze că pierderile sunt mai puţin importante decît şansa de a-i putea conduce pe ruşi. „Dar acestea nu sunt pierderi mari în comparaţie cu ceea ce destinul şi poporul oferă celui care se află în locul meu, şi anume o posibilitate de a contribui într-o manieră maximală, de a face tot posibilul (...) pentru ţară, pentru popor. Aceasta compensează totul”, a explicat preşedintele Rusiei.

Anii de domnie

Declaraţiile lui Putin au fost făcute într-un interviu ce face parte dintr-un documentar care va fi difuzat în curînd de Rossiiia-1, un canal de televiziune de stat, în cinstea împlinirii a 15 ani de preşedinţie. Vladimir Putin a devenit preşedinte interimar pe 31 decembrie 1999 în urma demisiei lui Boris Ielţîn, potrivit Mediafax. A fost ales în 2000, 2004 şi 2012, între 2008 şi 2012 exercitînd funcţia de prim-ministru. Prezentul său mandat se va încheia în 2018.

Transport nuclear în Crimeea

Discursul oficialilor ruşi este contrazis în continuare de realitatea din Ucraina. Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a dezvăluit cu autorităţile ruse au adus în peninsula Crimeea, prin gara Rostov, mai multe vagoane cu însemnul „Pericol Nuclear”. Din informaţiilor deţinute de SBU, „astfel de transporturi au fost observate în mod repetat pe teritoriul republicii autonome ocupate”, relatează Agerpres. Experţi din Consiliul pentru Securitate Naţională şi Apărare a Ucrainei consideră că Moscova ar putea transfera armament nuclear pentru a-şi întări ocupaţia.

Oleg Belavenţev, reprezentantul special al lui Putin pentru Crimeea, a dezminţit acuzaţiile. „Nu există nici o necesitate în acest sens. Avem suficiente arme pentru a atinge inamicul acolo unde el este”, a explicat oficialul rus. Belavenţev a adăugat că peninsula este „o zonă de agrement” pentru turişti „ruşi şi din străinătate” şi va rămîne „fără arme nucleare”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?