Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Propuneri de îmbunătățire a studiilor profesionale

24 apr. 2015,, 17:45   Societate
3992 1

Предложения по улучшению качества профессионального образования
Foto: dopobrazovanie.info

Pentru a soluționa problema tot mai apăsătoare din sistemul educațional profesional, și anume faptul că mediul educațional nu răspunde cererilor de pe piața muncii, agenții economici din țară vin cu cîteva propuneri, notează NOI.md.

Președintele Uniunii Asociațiilor BSEC-URTA, Vladimir Florea, afirmă că pentru ei „problema cadrelor este problema securității transportului, calității serviciilor”. „Astăzi vin cu propunerea de a armoniza procedurile de recalificare a managerilor și a șoferilor în domeniul transportului auto. În fiecare țară există un sistem de reciclare de programe, care sînt armonizate. Dar statele nu recunosc aceste certificate și acum în schimbul acesta de cadre profesionale este important ca în țările respective să funcționeze o înțelegere care ar recunoaște aceste certificate ce permit șoferilor, managerilor să activeze în orice țară ce a parafat acest acord. Deci ar trebui construit un grup de lucru și un sistem care ar armoniza aceste certificate, ca șoferii, managerii să poată lucra în mod liber în orice țară”, a spus.

Președintele Clubului Republican al Oamenilor de Afaceri „Timpul”, Igor Crapivca, are o altă propunere: „Astăzi mediul economic nu se implică în formarea potențialilor angajați, însă la final ne ciocnim cu specialiști din Moldova pe care trebuie să-i reînvățăm, din cauza lipsei de cunoștințe și lipsei de practică a acestora, ceea ce ar însemna cheltuirea dublă a resurselor: mai întîi suportă cheltuieli sectorul public, apoi cel privat. Noi propunem să ne unim forțele, adică cei de la Clubul Oamenilor de Afaceri «Timpul», Confederația Națională a Patronatului din RM, și să participăm alături de Ministerul Educației și școlile profesionale în pregătirea specialiștilor conform unei programe unice de studii. Pentru aceasta va fi nevoie de implicarea noastră în comandarea specialiștilor, să le punem la dispoziție programele de studii și baza noastră material-tehnică pentru orele practice”, a subliniat Crapivca.

Aceste propuneri au fost înaintate astăzi în cadrul Conferinței internaționale „Educația profesională și necesitățile economice ale țărilor din Bazinul Mării Negre.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?