X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Slusari: Moldova nu va întreprinde măsuri de răspuns în privința importului ucrainean

24 apr. 2015,, 10:00   Societate
9344 5

Foto: noi.md

„Solicitarea înaintată Guvernului de a obține anularea taxei de 10% la importul producției agricole, introdusă de Ucraina, este justificată”, a declarat pentru NOI.md președintele Uniunii Republicane a Asociaţiilor Producătorilor Agricoli „Uniagroprotect”, Alexandru Slusari, comentînd situația creată. Expertul consideră că în pofida încălcării normelor OMC și a acordurilor bilaterale de către Ucraina, care în luna februarie a majorat taxele la import, este puțin probabil ca autoritățile Republicii Moldova să poată influența soluționarea acestei probleme în interesele producătorilor agricoli din Moldova.

Alexandru Slusari a explicat că în Ucraina s-a creat o situație complicată cu balanța de plată, de aceea pentru a obține surse suplimentare la buget autoritățile de la Kiev au majorat taxa la import. „Eu pot să înțeleg situația în care ei s-au pomenit, numai că nouă nu ne este mai ușor de la asta. Reiese că și noi ar trebui ca măsură de răspuns să majorăm taxele?!”

Președintele „Uniagroprotect” a menționat că Moldova exportă în Ucraina destul de puține mărfuri și balanța comercială nu este în favoarea țării noastre. Moldova importă din țara vecină mult mai mult și anume este vorba de producție agricolă. Slusari consideră că în conformitate cu legea, acțiunile întreprinse de Ucraina necesită măsuri proporționale de răspuns.

„Noi am fi trebuit să întroducem exact aceiași taxă de 10% la toate mărfurile agricole ucrainene. Aceasta ne-ar ajuta să mărim un pic acumulările la buget și să susținem producătorul autohton prin activizarea vînzărilor pe piața internă”, a propus Slusari.

„Din punct de vedere juridic și economic, o asemenea măsură de răspuns se impune, însă în acest caz există și un aspect politic. Ucraina este partenerul nostru activ în reglementarea diferendului transnistrean. Ucraina este aliatul și partenerul nostru strategic, pe care îl susține Occidentul. În fine, acolo e război. Sub aspect politic este clar că Moldova nu va impune măsuri de răspuns în privința Ucrainei”, consideră Slusari.

Expertul a mai spus că cea mai bună soluție pentru rezolvarea acestei probleme ar fi cea politică, în urma negocierilor interguvernamentale. Însă și aici există dubii. Ucraina a majorat taxa în calitate de măsură temporară, care va fi valabilă doar pe parcursul unui an de zile.

„Pînă vom încerca să ajungem la un numitor comun acest termen pur și simplu va expira. Va trebui să «înghițim insulta», să așteptăm un an și să facem tot ce depinde de noi pentru ca ucrainenii să nu prelungească termenul de aplicare a taxelor majorate, cu toate că normele OMC nu permit acest lucru. Sau vom întroduce totuși măsuri de răspuns”.

Referindu-se la încălcarea normelor și acordurilor de către Ucraina prin majorarea taxelor la import, Slusari a explicat că Kievul și-a anunțat din timp partenerii comerciali despre această măsură. Însă Ucraina nu a desfășurat negocieri bilaterale cu fiecare stat membru al OMC, în conformitate cu normele acestei organizații.

„Cred că prferințele politice vor prevala și Moldova nu va întroduce măsuri de răspuns. De altfel, de majorarea taxelor de către Ucraina este nemulțumită nu doar Moldova, ci și majoritatea statelor UE. Însă cel mai probabil, pînă la sfîrșitul acestui an europenii vor închide ochii la această situație. În anul 2016 Ucraina urmează să anuleze taxa majorată”, consideră expertul.

În pofida argumentelor expuse, Alexandru Slusari a promis că dacă colegii lui din sectorul de prelucrare se vor adresa la „Uniagroprotect”, noi le vom susține cerințele față de Guvern. „Nu văd perspective de soluționare rapidă a acestei probleme, însă ea indiscutabil trebuie de adus în atenția Guvernului”, a conchis Alexandru Slusari.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?