X 
Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4018

Chipuri sfinte și scene religioase, la expoziția pictorului Constantin Musteață (FOTO)

23 apr. 2015,, 18:10   Societate
5126 0

Chipuri sfinte și scene religioase, la expoziția pictorului Constantin Musteață
Foto : noi.md

În capitală a fost vernisată expoziția de picturi cu tematică religioasă, intitulată „Să înviem și noi cu sufletul…”, semnată de Constantin Mustață. Expoziția se desfășoară în incinta Ambasadei Ungariei în Republica Moldova și întrunește peste 50 de icoane pictate manual, relatează NOI.md.

La deschiderea evenimentului a fost prezent și un reprezentant al Mitropoliei Moldovei, care a afirmat că „prin aceste icoane se aduce slavă Bunului Dumnezeu”.

„La pictarea icoanelor, nu vorbești cu ajutorul cuvintelor, ci cu sufletul. Chipurile nu se pictează cu mîna, cu vopseaua, ci cu sufletul. Doar în acest mod poți atinge nivelul cuvenit. Ioanele expuse sînt pictate în timpul liber, pe lîngă cele la comandă, și anume acestea sînt cel mai ușor de creat, fiind și cele mai reușite”, a menționat Constantin Musteață.

Timpul de zugrăvire a unei icoane diferă, spune autorul. „Fiecare icoană are timpul ei. Dacă ești predispus, liniștit sufletește, contactezi cu motivul icoanei, atunci se pictează ușor și repede”. În funcție de mărimea și complexitatea unei icoane, pictorului îi ia de la trei zile la două luni ca să-și vadă lucrarea finalizată. În realizarea lucrărilor spune că folosește „doar tehnica clasică: gălbenuș de ou cu pigment”.

Constantin Musteață s-a născut la 31 mai 1959 în orașul Fălești. În 1978 a absolvit Colegiul de Arte Plastice „I.E. Repin” din Chișinău, iar la 1984 – Academia de Arte Plastice „V.I. Suricov” din Moscova. Lucrările lui se regăsesc în mare parte în Grecia, avînd însă și colecții particulare în SUA, Elveția, Franța, Grecia, Germania și Moldova.

Expoziția va fi deschisă pentru public pînă la 14 mai 2015.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?