X 
Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Ruxanda Glavan promite indemnizații și salarii mai mari

23 apr. 2015,, 14:45   Societate
6131 1
Единовременное пособие при рождении ребенка может достичь 5500 леев
Foto: tv7.md
Indemnizații unice la naștere de 5500 de lei și salarii medii de 4500 de lei. La acest obiectiv își propune să ajungă ministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Ruxanda Glavan, care a prezentat astăzi prioritățile instituției pentru anul 2015, informează NOI.md.

Potrivit Ruxandei Glavan, prioritatea zero pentru ministerul pe care îl conduce va fi susținerea politicilor sociale pentru familiile cu copii. În acest scop, instituția își propune să majoreze indemnizația unică la naștere cu 2400 de lei pînă la 5500 de lei. Un alt obiectiv ține de admiterea în creșe a copiilor de la vîrsta de un an și șase luni, în prezent aceștia fiind primiți de la vîrsta de 3 ani. De asemenea, autoritățile propun ca tații copiilor să beneficieze de concediu paternal cu o durată de 3 zile calendaristice. În opinia Ruxandei Glavan, aceste măsuri vor asigura condiții demne de trai pentru copii acasă.

Și în domeniul salarizării se prevăd unele schimbări. Astfel, în sectorul real, începînd cu 1 mai urmează să fie stabilit cuantumul minim garantat al salarizării în mărime de 1900 de lei. Măsurile indicate vor asigura un salariu mediu pe țară de 4500 de lei.

În vederea perfecționării legislației muncii și ajustării acesteia la directivele UE, ministerul urmează să modificate circa 40 de articole din Codul muncii. Modificările sînt necesare pentru a asigura un echilibru între drepturile, interesele, obligațiunile și responsabilitățile angajatorilor și ale salariaților, spune Ruxanda Glavan.
O altă prioritate ține de crearea Agenției Naționale de Asistență Socială, care va evalua calitatea muncii asistenților sociali. În atribuțiile Agenției va intra și gestionarea activităților a 16 instituții din subordinea Ministerului Muncii, inclusiv a internatelor psiho-neurologice, a caselor de tip internat pentru copii, a centrelor sociale și a centrelor de reabilitare pentru persoane vîrstnice.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?