Transnistria stiri: 1392
Preşedintele stiri: 4032

Der Spiegel: Statul Islamic a fost răspunsul Irakului faţă de "agresiunea" Statelor Unite

23 apr. 2015,, 01:00   Externe
3737 1

Foto: slon.ru

Săptămânalul german Der Spiegel susţine că deţine mai multe documente ale surselor rebele din Siria, care fac referire la formarea grupării Statul Islamic.


Crearea grupării jihadiste a fost deteminată de nevoia unui răspuns imediat la agresiunea americană din Irak şi a fost condusă de ofiţerii de spionaj de rang înalt din anturajul lui Saddam Hussein.

Hajji Bakr, unul dintre oamenii de încredere ai fostului lider de la Bagdad, este considerat a fi artizanul Statului Islamic. El a creat centre misionare islamiste în mai multe localităţi din sudul Irakului şi nordul Siriei şi spera să folosească Siria ca rampă de lansare a unei contraofensive.

"Cartea Albastră" a lui nu era un manifest al credinţei islamice, ci mai degrabă un plan bine pus la punct pentru naşterea unui califat islamic , condus de o organizaţie bazată pe structura serviciului de informaţii STASI, din fosta Republica Democrată Germană, relatează Der Spiegel.

Potrivit publicaţiei germane, Bakr şi alţi colegi de-ai lui l-au ales în 2010 pe Abu Bakr al-Baghdadi să fie conducătorul Statului Islamic, deorece acesta este un "cleric educat, care va conferi grupării o faţadă religioasă".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?