X 
Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4016

Palihovici: E necesară o intervenție urgentă

22 apr. 2015,, 16:45   Societate
9657 3

Палихович: Необходимо срочное вмешательство
Foto: totul.md

„Protecția mediului ambiant din Moldova necesită atenție și intervenție de urgență la cel mai înalt nivel”, a declarat ministrul Mediului, Sergiu Palihovici, miercuri, 22 aprilie, în cadrul conferinței de bilanț, informează NOI.md.

„Republica Moldova s-a transformat într-o mare gunoiște și toți știu acest lucru”, a declarat Palihovici. Printre măsurile de bază pe care trebuie să se axeze statul și societatea, ministrul a numit ajustarea legislației de mediu și ecologie la standardele și normele europene. Sergiu Palihovici a comunicat că Ministerul Mediului a elaborat deja peste 20 de proiecte de acte normative ce urmează să fie examinate.

O altă problemă cu care permanent se confruntă ministerul de resort este necesitatea reformării și consolidării mecanismelor organizaționale care pot la modul direct să influențeze situația. Oficialul s-a declarat nemulțumit de mecanismele existente. „Asemenea mecanisme practic nu există. Concomitent cu elaborarea acestora, este necesar de sporit competența și responsabilitatea atît a instituțiilor de stat, cît și a specialiștilor care activează acolo”, consideră funcționarul.

„Avem sute de angajați care îndeplinesc rolul de paznici în condițiile în care toți în jur fură și vînd”, a menționat Palihovici, aducînd ca exemplu activitatea Agenției „Moldsilva”. Serghei Palihovici a indicat că este binecunoscut faptul privind defrișarea ilegală a pădurilor și spațiilor verzi. „Moldsilva” nu-și onorează în deplină măsură obligațiunile pe care le are și această situație la fel necesită intervenție de urgență”, a spus Palihovici.

La fel de acută, în opinia ministrului, este și problema reformării politicii fiscale în domeniul protecției mediului ambiant. Referindu-se la soluțiile strategice, Palihovici a menționat că este necesar de introdus un curs de ecologie în instituțiile preuniversitare de învățămînt din țară, ceea ce „va forma la tinerii cetățeni o viziune proecologică”.

Totodată, Ministerul Mediului consideră că există perspective bune în cooperarea care se extinde cu Ucraina, în particular, în problemele de mediu în bazinul rîului Nistru.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?