Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4018

Uniunea Europeană a adoptat un plan de combatere a imigraţiei ilegale

22 apr. 2015,, 04:00   Externe
4408 0

Foto: unian.net

Autorităţile de la Bruxelles au făcut primii paşi pentru rezolvarea problemelor aduse de imigraţia ilegală cu origini în nordul Africii. Politicienii europeni au anunţat că urmăresc destructurarea reţelelor de traficanţi de persoane care operează în regiune. În această vreme, procuratura din Italia a început urmărirea penală a căpitanului ambarcaţiunii care s-a răsturnat în largul apelor libiene. Bărbatul este acuzat, laolaltă cu un alt membru al echipajului, de trafic de persoane şi omor prin imprudenţă.

Miniştrii de Externe şi Interne din Uniunea Europeană au convenit luni asupra unui plan de acţiune în problema imigraţiei. Liderii europeni s-au angajat să acţioneze pentru a „captura şi distruge vasele folosite de traficanţi”. Dimitris Avramopoulos, comisarul pentru Migrare, a explicat că o asemenea operaţiune are o componentă militară şi necesită aprobarea Organizaţiei Naţiunilor Unite. Alte măsuri convenite au în vedere amprentarea imigranţilor, ajutor economic pentru Italia şi Grecia în problema solicitării de azil şi a colectării de informaţii, combaterea reţelelor de trafic de persoane, consolidarea acţiunilor de salvare şi pregătirea infrastructurii pentru găzduirea temporară a câtorva mii de refugiaţi. Nu în ultimul rând, organizaţiile de poliţie şi justiţie din Uniunea Europeană vor colabora pentru strângerea de informaţii privind traficul de persoane desfăşurat în zona Mării Mediterane.

Înaltul Reprezentant pentru Politică Externă al Uniunii Europene, Federica Mogherini, a declarat că autorităţile de la Bruxelles au datoria de a împiedica producerea unor tragedii asemănătoare celor produse în ultima săptămână. „Moartea a sute de oameni în largul Libiei este o tragedie pentru Europa, care trebuie să demonstreze capacitate de acţiune şi unitate”, a explicat fostul ministrul de Externe al Italiei.

Arestări în Italia

Doi supravieţuitori ai naufragiului care s-a produs la sfârşitul săptămânii trecute în largul Mării Mediterane au fost arestaţi de autorităţile din Italia sub acuzaţia de trafic de persoane, informează Agerpres. „Au fost arestați de către Procuratura din Catania doi traficanți din ambarcațiunea care a naufragiat. Împotriva traficanților nu avem nici o reținere”, a scris Angelino Alfano, ministrul de Interne de la Roma, pe contul său de Twitter. Traficanţii, căpitanul şi un membru al echipajului au fost încătuşaţi la sosirea în portul Catania a navei „Bruno Gregoretti”, la bordul căreia se aflau împreună cu alţi 25 supravieţuitori ai naufragiului. Ei au mai fost acuzaţi şi de omucideri multiple prin imprudenţă. Giovanni Salvi, procurorul din Catania, a explicat că bărbaţii au fost recunoscuţi şi denunţaţi de ceilalţi supravieţuitori ca principalii vinovaţi. Din poveştile supravieţuitorilor, cei doi i-ar fi închis în cala ambarcaţiunii sute de persoane care nu au putut ieşi când nava s-a răsturnat.

Pericolul imigraţiei

Maurizio Scalia, procuror-adjunct al provinciei italiene Palermo, a avertizat că aproape un milion de oameni se află în Libia pentru a încerca să ajungă, pe cale maritimă, în Italia şi Malta, relatează Mediafax. „Potrivit estimărilor, în Libia sunt între 500.000 şi un milion de imigranţi subsaharieni şi sirieni care aşteaptă să fugă spre Europa”, a spus oficialul italian. Serviciile secrete din Italia estimează că sudanezii şi eritreeni care vor să ajungă în Libia plătesc 4-5.000 de dolarii. Traficanţii din Libia cer însă alţi bani, între 1.000 şi 1.500, pentru a-i duce spre Italia.

O nouă teorie

Carlotta Asami, un purtător de cuvânt al Agenţiei ONU pentru refugiaţi, a anunţat că ambarcaţiunea care îi transporta pe imigranţi peste Marea Mediterană s-ar fi putut scufunda şi din cauza navei portugheze venite în ajutor. Potrivit unor informaţii furnizate de supravieţuitori, „a fost un moment în care s-au aflat foarte aproape şi probabil ce s-a întâmplat este că, ştiţi, o navă mare creează un val mare - ei s-au apropiat puternic şi au pierdut echilibrul”, a explicat oficialul ONU. În schimb, autorităţile italiene susţin că nava s-ar fi răsturnat după ce imigranţii aflaţi în barcă s-au mutat într-o parte a ambarcaţiunii în încercarea de a atrage atenţia portughezilor. Compania-proprietar al navei nu a putut fi contactată pentru a comenta situaţia.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?