Eurovision stiri: 516
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1385
Preşedintele stiri: 4006

Pleșca: Odată cu apariția „energiei verzi”, în Moldova s-au scumpit paiele

21 apr. 2015,, 11:45   Business
5874 0

Плешка: С появлением «зеленой энергии» в Молдове подорожала солома
Foto: valeriuplesca.md

„Producerea energiei de surse regenerabile de energie se bucură de subvenții destul de generoase în țările occidentale. Și la noi parcă s-au adoptat unele decizii, dar în realitate sîntem nevoiți să facem totul din cont propriu. Iar piața în Moldova este foarte sensibilă. Cînd în urmă cu cîțiva ani totul abia începea, paiele din care se produc peleții și brichetele erau practic gratuite, iar în prezent acestea se scumpesc pe zi ce trece, a relatat pentru NOI.md businessmanul Valeriu Pleșca.

Omul de afaceri conduce Compania Green Farm, care nu numai că produce biocombustibil, ci și realizează proiecte în domeniul reutilării clădirilor publice pentru încălzirea acestora cu „energie verde”. Recent Green Farm a realizat un proiect similar în raionul Leova, unde a construit în total 26 de cazangerii pe bază de biomasă.

Valeriu Pleșca menționează că în Moldova sînt înregistrați circa o sută de producători de „energie verde”: „Însă la mulți dintre ei, cum s-ar spune, afacerea nu a mers. În momentul de față, pe piață activează 30-40 de companii”, a relatat Pleșca.

El a menționat, de asemenea, lipsa unor relații stabilite între producătorii din ramură: „Nu există nici o asociație a producătorilor de „energie verde”. Cu regret, la noi în Moldova este dificil să aduni și să organizezi pe cineva. Toți s-au obișnuit să se gîndească doar la ei și să tacă”, specificat Valeriu Pleșca.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?