X 
Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4016

În Găgăuzia a fost condamnat un alt terorist convențional

17 apr. 2015,, 08:20   Societate
3716 0
Foto: noi.md
Un locuitor al Gagauz-Yeri în vîrstă de 30 de ani a fost condamnat de judecătoria Comrat la cinci ani de închisoare cu suspendare pentru atentate la ordinea de stat a Moldovei, a comunicat Procuratura Generală a Republicii Moldova. Solicitarea aplicării pedepsei neprivative de libertate a fost făcută de Procuratura Generală, deoarece în momentul reținerii „acest cetățean și-a recunoscut vina și a colaborat activ cu ancheta”.

Din același motiv, datele personale, inclusiv numele condamnatului, nu vor fi divulgate. Procurorul Ruslan Cașu, care investighează cauza privind activitatea antistatală în autonomia găgăuză, consideră că pericolul a fost evitat, iar ancheta se va încheia definitiv la sfîșitul anului.

Ruslan Cașu a relatat pentru NOI.md că condamnatul figurează într-un dosar penal de proporții în legătură cu instruirea unui grup de extremiști, care cu suportul unui stat străin a racolat și pregătit tineri pentru participarea în cadrul unor formaţiuni paramilitare ilegale pe teritoriul Găgăuziei. Procurorul Cașu consideră că scopul organizatorilor a fost pregătirea premizelor pentru destabilizarea situației în țară, modificarea orînduirii de stat sau încălcarea integrității teritoriale a țării.

Procuratura Generală, în comun cu Serviciul de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova, a inițiat cercetarea încă în prima jumătate a lunii august a anului trecut. Ruslan Cașu a reamintit că în cadrul acestui dosar, de asemenea, au fost condamnați la cinci ani de închisoare cu suspendare locuitorii Găgăuziei Vasili Mavrodi și Victor Urum. Totodată, Vladimir Andrușoi, care a participat la pregătiri speciale în străinătate, a obținut statut de martor. Iar cazurile altor doi locuitori ai autonomiei găgăuze, Dmitri Cuznețov și Veaceslav Boicov, continuă să fie examinate în judecătoria sectorului Botanica din capitală.

În afară de aceasta, în cadrul acestui proces au fost suspectați un șir de funcționari din Găgăuzia. „În acest dosar sînt mai mulți figuranți decît i s-ar părea societății. Multe materiale sînt strict secrete din considerentele securității de stat”, a specificat Ruslan Cașu.

Ruslan Cașu a estimat numărul total al figuranților în cadrul investigației la cîteva zeci de persoane.

Referindu-se la motivele figuranților, Ruslan Cașu a menționat că majoritatea tinerilor racolați pentru pregătirea specială și participarea ulterioară în cadrul formațiunilor paramilitare ilegale au mizat pe obținerea în viitor a unei remunerări considerabile, totodată, li s-a promis că datele lor personale vor fi schimbate și li se vor elibera acte noi. În afară de aceasta, mulți dintre ei aveau priorități ideologice și politice corespunzătoare. „În ceea ce-i privește pe cei care au organizat nemijlocit această activitate în Găgăuzia, potrivit anchetei, ei aveau un interes material direct. Ei au fost remunerați și încă foarte bine”, a relatat Cașu.

Procurorii sînt convinși că ei, în colaborare cu serviciile secrete ale țării, au reușit nu numai să stopeze pe teritoriul Moldovei activitatea secretă dirijată de un stat străin, ci și să prevină amenințarea reală la adresa securității și integrității teritoriale a Moldovei. Însă majoritatea persoanelor publice și politice din autonomia găgăuză nu împărtășesc această viziune, considerînd că Chișinăul pur și simplu se răzbună pe Comrat pentru referendumul neconstituțional din februarie 2014.

În toamna anului trecut Irina Vlah, care atunci era deputat în Parlament din partea PCRM, iar acum este bașcan al Găgăuziei, a declarat despre necesitatea creării unei comisii de lucru care ar cere de la MAI, SIS și Guvern un raport detaliat privind reținerea și acuzarea tinerilor din Găgăuzia de separatism.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?