Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Testarea integrității profesionale a judecătorilor, declarată constituțională, dar cu unele rezerve

17 apr. 2015,, 08:09   Societate
4215 5

Foto: vimeocdn.com

Judecătorii vor putea fi supuși testelor de integritate, de rînd cu alte categorii de agenți publici. Curtea Constituțională a declarat drept constituționale prevederile Legii privind testarea integrității profesionale, contestate anterior de deputații comuniști, informează NOI.md.

Cu toate acestea, o parte din prevederile Legii au fost declarate neconstituționale de către Înalta Curte, care a recomandat autorităților să le revizuiască. Doar în aceste condiții, mecanismul testării integrității profesionale va putea fi aplicat în continuare.


„Statul are dreptul să testeze integritatea profesională a funcționarilor săi, a tuturor, fără niciun fel de excepție. Problema constă în modalitatea în care se face această testare și instituția care este abilitată să o facă. Cu remedierea acestor deficiențe care a fost constatate, legea poate funcționa în continuare”, a explicat președintele Curții, Alexandru Tănase.

Precizăm că în sesizarea depusă la CC, deputații comuniștii au indicat că unele reglementări din Legea privind testarea integrității profesionale contravin Constituției. În opinia autorilor, Consiliul Superior al Magistraturii, colegiile şi organele din subordinea acestuia, Curtea Constituţională şi instanţele judecătoreşti nu pot fi supuse testelor de integritate. Deputații au argumentat că aceste prevederi nu asigură un echilibru necesar al puterilor într-un stat democratic şi riscă să afecteze serios independenţa sistemului judiciar.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?