X 
Transnistria stiri: 1383
Eurovision stiri: 506

„Expert-Grup”: Moldova intră în recesiune nepregătită

15 apr. 2015,, 17:45   Economie
4508 0
Expert-Grup: Молдова входит в рецессию неподготовленной
Foto: abcnews.md
Experții Centrului Analitic Independent „Expert-Grup” prognozează că în anul 2015 produsul intern brut al Republicii Moldova se va diminua cu 0,2%, iar autoritățile par să nu fie suficient de pregătite pentru a face față dificultăților, informează NOI.md.

Potrivit noului raport „MEGA” întocmit de „Expert-Grup”, pentru dezvoltarea economiei moldovenești în acest an există constrîngeri atît externe, cît și interne. În particular, înrăutățirea situației economice din Federația Rusă și Ucraina, agravarea crizei de securitate din Ucraina, menținerea restricțiilor comerciale rusești, dar și recuperarea lentă a economiilor UE, vor continua să pună presiuni asupra economiei moldovenești. Aceste constrîngeri sînt amplificate de evoluțiile interne, unde înrăutățirea situației din sectorul bancar și volatilitatea monedei naționale au prăbușit nivelul de încredere a consumatorilor și firmelor în economie, iar prin urmare, majoritatea sectoarelor urmează să înregistreze declin.

În afară de aceasta, Moldova intră în recesiune fiind în mare parte nepregătită, cu un sector bancar slăbit, o încredere minimă a populației în bănci și moneda națională, un deficit bugetar care nu lasă mult spațiu de manevre și un nivel al rezervelor valutare aproape de minimul admisibil, deși aceste șocuri economice și financiare au putut fi prevăzute.

„Criza din sistemul bancar reprezintă în continuare principalul pericol la adresa securității naționale a țării, iar modul în care autoritățile au intervenit în soluționarea acesteia este inadmisibil”, a declarat directorul executiv al „Expert-Grup”, Adrian Lupușor.

Potrivit expertului, deși au avut toate instrumentele legale și instituționale necesare pentru a ameliora situația, autoritățile s-au limitat la cîteva acțiuni superficiale. Pe lîngă toate acestea, cauzele fundamentale care au permis declanșarea crizei în sistemul bancar nu au fost încă înlăturate și, prin urmare, există riscul repetării unor șocuri similare în viitor. Situația este agravată de restricționarea politicii monetare promovate de BNM, care în condiții de recesiune inhibă și mai mult activitatea economică.

În acest context, „Expert-Grup” recomandă relaxarea, și nu înăsprirea politicii monetare, pentru a canaliza surplusul de lichidități din sistemul bancar în economie, iar problema celor trei bănci trebuie soluționată prin alte pîrghii decît cele de politică monetară. În plus, fortificarea substanțială a independenței BNM este imperativă, în condițiile în care majoritatea actelor adoptate de autoritatea monetară pot fi subminate de instanțele de judecată sau de sectorul justiției. Experții recomandă, de asemenea, autorităților să implementeze o politică fiscală stimulatorie, și nu restrictivă, pentru activitatea antreprenorială, iar golurile bugetare să fie acoperite din ajustarea cheltuielilor publice, și nu prin înăsprirea poverii fiscale.

Totodată, experții se pronunță pentru semnarea unui nou memorandum cu FMI, care va oferi garanțiile necesare pentru stabilitatea macroeconomică a țării prin deblocarea altor fonduri din partea partenerilor de dezvoltare, modernizarea infrastructurii, sporirea cererii pentru forță de muncă și oferirea de suport tehnic pentru Guvern și BNM.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?