X 
Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4042

Diminuarea volumelor remitenţelor din Rusia va influenţa economiile statelor CSI

14 apr. 2015,, 16:00   Economie
2709 0
Foto: rdstr.ru
Diminuarea volumelor remitenţelor muncitorilor migranţi din Rusia va influenţa economiile statelor CSI, scrie publicaţia Gazeta.ru, citată de agenţia "Infotag".

Făcînd trimitere la cifrele Băncii Centrale din Rusia, ea scrie că, conform rezultatelor anului trecut, din Rusia în statele CSI au fost transferate $19,054 miliarde, pe cînd în anul precedent volumul transferurilor persoanelor fizice a fost de $21,726 miliarde. În ianuarie anul curent, din Rusia în statele CSI au fost transferate doar $495 milioane, pe cînd în anul trecut suma a fost de $1,069 miliarde, iar în anul 2013 – 1,109 miliarde. Suma medie a transferurilor, de asemenea, s-a redus – în ianuarie anul curent a fost de $249, iar în ianuarie 2014 a fost de $399, în ianuarie 2013 - $430.

Totuşi, în anul trecut şapte state din CSI au primit din Rusia transferuri în sumă de peste 1 mld. dolari SUA – Uzbekistan ($5,653 mld.), Tadjikistan ($3,854 mld.), Ucraina ($2,4 mld.), Kîrgîzstan ($2,062 mld.), Armenia ($1,551 mld.), Azerbaidjan ($1,31 mld.), Moldova ($1,238 mld.). (Moldova s-a plasat pe locul şapte, dar cifra indicată, de $1,238 mld. include transferurile şi în Transnistria. Conform datelor neoficiale, în Transnistria este transferată practic 40% din această sumă, adică malului drept al Nistrului îi revine mai puţin de un miliard - circa $750 mil. - "I"). "Este posibil că volumul remitenţelor din Rusia în general în anul curent se va diminua nu atît de tare ca în ianuarie, deoarece rubla s-a fortificat faţă de dolar în martie-aprilie. Totuşi, Kazahstanul, precum şi Armenia şi Kîrgîzstan, ale căror economii într-o măsură considerabilă sînt orientate spre piaţa rusească, conform prognozei organizaţiilor financiare internaţionale, în anul curent vor fi în avantaj, dar ritmurile de creştere se vor încetini şi vor fi de 1,6-1,8%. Pentru Kazahstan un factor important al încetinirii au fost preţurile mici la petrol, pentru Armenia şi Kîrgîzstan – diminuarea volumelor remitenţelor din Rusia. Acelaşi factor va încetini economiile Tadjikistanului, Uzbekistanului şi Moldovei", scrie gazeta.ru.

Conform publicaţiei, economiilor tuturor statelor CSI îşi vor încetini creşterea, dar în cea mai proastă situaţie vor fi statele cu cea mai dezvoltată economie – Ucraina, Rusia şi Belarus.

"Toate statele CSI, strîns legate de Rusia, au resimţit influenţa încetinirii bruşte. Criza economică dificilă din Ucraina, provocată de conflictul armat din Donbas, ruperea relaţiilor economice cu Rusia (căreia îi revenea peste o treime din export). precum şi datoriile şi deprecierea triplă a grivnei, influenţează suplimentar Belarusul şi Moldova (inclusiv Transnistria), care au largi relaţii comerciale cu Ucraina", se menţionează în publicaţie.

Prognoza consens a FMI, Băncii Mondiale şi altor institute internaţionale presupune că cea mai mare descreştere o va înregistra Ucraina - -5% din PIB, Rusia va pierde 2,9%, Belarus - 0,5%, Moldova - 1%.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?