X 
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4028

Comuniștii și socialiștii au înlocuit moțiunea de cenzură printr-o sesizare la Curtea Constituțională

14 apr. 2015,, 10:43   Politică
4739 5

Comuniștii și socialiștii, într-un glas
Foto : noi.md

Deputații PCRM au depus o sesizare la Curtea Constituțională privind controlul constituționalității hotărîrilor adoptate de Guvern săptămîna trecută. Este vorba de hotărîrile ce vizează angajarea răspunderii politice asupra Legii bugetului de stat pe anul 2015, Legii bugetului asigurărilor sociale și celei a fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pentru anul 2015. O sesizare similară la CC a fost depusă separat și de parlamentarii socialiști, informează NOI.md.

În demersul lor, comuniștii au explicat că asumarea răspunderii Guvernului pentru legi de importanță maximă este o încălcare a principiului separării puterilor în stat, ceea ce constituie o subminare a raportului dintre puterile statului.

„Este periclitat rolul de legiferare ca funcție de bază a Parlamentului, prin minimalizarea conceptului de reprezentativitate. Parlamentul a fost omis din exercițiul de examinare, dezbateri și legiferare a celor mai importante acte legislative, cu o intenție periculoasă și inadmisibilă. Asumarea răspunderii poartă semnele acaparării puterii în stat”, se arată în demersul comuniștilor.

Totodată, reprezentanții PCRM au punctat că nu vor tolera acțiunile ilegale și neconstituționale ale Guvernului, chiar dacă anterior și-au dat votul pentru învestirea acestuia.

Anterior, și deputații socialiști au contestat la Curtea Constituțională hotărîrile de Guvern privind asumarea răspunderii pentru pachetul de legi care vizează bugetul de stat. Însă nici socialiștii, nici comuniștii nu au înaintat moțiune de cenzură Guvernului în legătură cu acțiunile acestuia, care în opinia lor, conțin elemente de uzurpare a puterii.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?