Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4022

Guvernul Moldovei exprimă sprijin comunităţii romilor

8 apr. 2015,, 15:45   Societate
2454 0
Foto: noi.md
Prim-ministrul moldovean Chiril Gaburici a declarat că Guvernul îi va sprijini pe romii moldoveni care se confruntă cu probleme legate de fenomenul excluziunii sociale şi discriminării. Premierul a dat aceste asigurări în cadrul mesei rotunde cu prilejul Zilei Internaţionale a Romilor, serbate miercuri, notează agenţia "Infotag".

El a menţionat că în 2011 Guvernul a elaborat Planul de acţiuni pentru susţinerea populaţiei de etnie romă pentru anii 2011-2015, la care participă diferite organizaţii guvernamentale şi neguvernamentale. Potrivit lui, majoritatea romilor se confruntă cu probleme precum lipsa de locuinţă, lipsa mediatorilor comunitari care i-ar ajuta să se implice în viaţa ţării.

"Moldova este o ţară multinaţională, unde niciun locuitor, indiferent de naţionalitate, nu trebuie discriminat. Prin eforturi comune vom putea merge înainte ca să obţinem rezultate bune", a menţionat el.

Directorul Biroului Relaţii Interetnice, Elan Beleaeva, a relatat că în cadrul acestui program, în Moldova a început să funcţioneze institutul mediatorilor.

"Mediatorii au un rol important în procesul de integrare a romilor în comunităţile locale. Aceşti oameni lucrează în localităţi unde locuiesc romi, acolo fiind legătură între şcoală, asistenţii sociali, asistenţii medicali şi populaţie. Statul oferă romilor posibilităţi, iar ei trebuie implicaţi mai activ în viaţa comunităţilor, pentru ca romii să poată valorifica posibilităţile ce apar", a menţionat Beleacova. Secretarul coaliţiei "Vocea Romilor", Marin Ala, a menţionat că "Moldova este un stat deschis şi respectă poporul romilor".

"Acum vedem că Guvernul este preocupat de soluţionarea problemelor noastre. Este clar că premierul este la curent cu toate problemele ce persistă în societate. Sperăm că asemenea politică va fi continuată. Nu avem nevoie de bani de la Guvern sau donatori internaţionali. Vrem să ne păstrăm cultura, tradiţiile şi obiceiurile, să primim posibilitatea de a ne dezvolta de rînd cu toţi", a menţionat el.

Preşedintele Mişcării Social Politice a Romilor din Moldova, Vasile Drangoi, a spus că "ziua internaţională a romilor este serbată în toată Europa, cu scopul de a populariza cultura celei mai mari minorităţi din Europa şi a aminti că ţiganii continuă să se confrunte cu inegalitate şi discriminare".

El a menţionat că membrii comunităţii romilor au organizat primul recensămînt al romilor pe teritoriul republicii. Potrivit lui, în cadrul recensămîntului s-a constatat că numărul real al romilor din Moldova este de zeci de ori mai mare decît se considera anterior.

"În republică locuiesc peste 100 de mii de romi, şi nu 14 mii, conform recensămîntului populaţiei din 2004. Doar în oraşul Soroca locuiesc peste 10 mii de romi", a spus Drangoi.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?