X 
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4028

Moldova riscă să piardă peste 150 de milioane de dolari din asistența externă

8 apr. 2015,, 15:30   Economie
4710 2
Молдова рискует потерять более $150 млн. внешней помощи
Foto: dosug.md
Moldova riscă să piardă peste 150 de milioane de dolari din asistența externă, prevăzută pentru acoperirea deficitului bugetar în anul 2015, dacă nu va implementa reformele prevăzute, relatează NOI.md. Atenționarea a fost făcută de către ministrul Finanțelor, Anatol Arapu, care a specificat că este vorba despre realizarea de către instituțiile publice a reformelor în baza programelor, acordurilor bilaterale și multilaterale încheiate cu Uniunea Europeană, Banca Mondială și alți parteneri de dezvoltare ai țării.

Ministrul Finanțelor a specificat că unul dintre cele mai principale eforturi pentru alocarea unei tranșe din asistența externă pentru susținerea bugetului este asigurarea stabilității macroeconomice, iar dacă reformele prevăzute în matricele de politici nu vor fi realizate, granturile și creditele de la partenerii de dezvoltare, prevăzute în bugetul pe anul 2015, nu vor fi alocate deloc sau sumele lor vor fi reduse considerabil. „Dacă nu vom depăși aceste riscuri, ne vom confrunta cu blocarea finanțării externe, urmare a căreia va fi corectarea bugetului și reducerea cheltuielilor acestuia”, a spus Arapu.

Potrivit lui, în acest context o importanță primordială pentru stabilitatea bugetului în termen scurt și mediu o are semnarea de către Moldova a unui program nou de cooperare cu Fondul Monetar Internațional.

După cum se menționează în materialele Ministerului Finanțelor la proiectul legii bugetului de stat pe anul 2015, lipsa acestui program cu FMI ar putea priva bugetul Moldovei de asistența externă în valoare de 2 miliarde 238,2 milioane de lei (echivalent cu 116 milioane de dolari), din care 896,8 milioane de lei (echivalent cu 46,5 milioane de dolari) sînt granturi, iar 1 miliard 341,4 milioane de lei (echivalentă cu 69,5 milioane de dolari) – împrumuturi.

După cum s-a comunicat anterior, Ministerul Finanțelor a transmis FMI-ului solicitarea oficială de a iniția negocierile pe marginea noului program de cooperare în vederea consolidării stabilității macroeconomice, continuării reformelor structurale și micșorării impactului negativ al factorilor externi asupra dezvoltării economice a țării.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?