X 
Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4042

Expert-Grup: Moldova trebuie să normalizeze și să depolitizeze comerțul cu Rusia

8 apr. 2015,, 10:30   Economie
2922 2

Foto: radiochisinau.md

Centrul Analitic Independent Expert-Grup recomandă autorităților Republicii Moldova să continue să depună eforturi pentru a normaliza și depolitiza relațiile comerciale cu Rusia, în condițiile în care Rusia are și ea nevoie de apropierea cu UE în domeniul comercial, iar piața moldovenească poate servi ca punte pentru această apropiere, informează NOI.md.

În același timp, Moldova trebuie să valorifice avantajele pe care le oferă Acordul de asociere și ZLSAC cu UE, prin aderarea la programul COSME, care oferă suport pentru antreprenorii din Moldova de a accesa piața comunitară, prin extinderea aplicabilității ZLSAC asupra produselor de origine animalieră, dar și prin îmbunătățirea sistemului de calitate pentru creșterea competitivității produselor pe piețele externe de desfacere.

În plus, Moldova trebui să valorifice și alte piețe de desfacere, pe lîngă cea rusească și comunitară, prin extinderea relațiilor comerciale cu țări ca Ucraina, Belarus, Kazahstan sau Turcia, dar și prin asigurarea unui sistem viabil de standardizare și evaluare conform cu cerințele UE, care va crește cererea pentru produsele moldovenești și din partea altor state care au încredere în standardele europene.

Expert-Grup enumeră acțiunile ce țin nemijlocit de relațiile comerciale dintre Moldova și Rusia, printre care depunerea eforturilor pentru a normaliza și depolitiza relațiile comerciale cu Rusia. Deși este un efort major pentru Moldova, negocierile trebuie continuate pentru că și Rusia are nevoie și este interesată de apropierea cu UE în domeniul comercial, iar piața moldovenească cu care are comerț liber poate să servească ca punte pentru această apropiere.

Totodată, chiar dacă aderarea la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan (UV RBK) este în afara agendei politice, relațiile comerciale cu acest bloc economic sînt importante pentru Moldova. Este necesară stabilirea unei platforme eficiente de comunicare în domeniul procedurilor tehnice și vamale, instituite în cadrul UV, cu scopul prevenirii impedimentelor în calea exporturilor moldovenești și extinderii sancțiunilor din partea Rusiei și către ceilalți membri ai UV RBK. Rolul acesteia este de a completa, și nu de a substitui mecanismele de informare existente în cadrul OMC (punctele de notificare TBT, SPS).

Experții mai consideră că trebuie asigurată calitatea mai înaltă și constantă a produselor moldovenești exportate în Rusia. Chiar dacă majoritatea embargourilor pentru produsele moldovenești au fost decizii politice și nu pot fi soluționate direct prin această măsură, eliminarea la maximum a factorilor ce pot servi drept sursă pentru restricții de import este indicată și poate ridica credibilitatea unor companii/ramuri chiar în fața altor state.

Expert-Grup mai menționează că atît Guvernul, cît și businessul ar trebui sa ia în considerație vulnerabilitatea relațiilor comerciale cu Rusia și potențialele șocuri, astfel încît deja la nivel de planificare să fie întreprinse măsuri pentru reorientarea exporturilor. În acest context este important ca Guvernul să ofere informația veridică mediului de afaceri autohton și să susțină eforturile companiilor de a diversifica piețele de desfacere. Astfel, este binevenită prezentarea situației reale a structurii și expunerii economiei și sectoarelor economice la exporturile către Rusia, dar și către alte piețe de desfacere mai importante pentru Moldova.
Trebuie gîndite acțiuni de susținere pentru sectoarele care au o expunere mai puternică față de piața Rusiei și o contribuție mai înaltă la formarea PIB-ului sau cu impact social mai puternic: agricultura și industria prelucrătoare alimentară și a băuturilor.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?