X 
Transnistria stiri: 1435
Preşedintele stiri: 4038

Cine se afla in spatele Statului islamic?

7 apr. 2015,, 15:50   Externe
4390 4

Foto: kommersant.ru

"Chiar si in pofida valului de combatanti straini, care vin cu miile, aproape toti liderii Statului Islamic sînt fosti ofiteri irakieni", sustine The Washington Post, bazandu-se pe informatiile primite de la "irakieni, sirieni si analistii care studieaza aceasta miscare, relatează incomemagazine.ro.

De la "fostii ofiteri irakieni, care au servit sub regimul lui Saddam Husein", gruparea terorista a preluat nu numai experienta de a duce un razboi, dar si canalele de contrabanda, create in anii 1990 cu scopul de a ocoli sanctiunile. Pe aici "curge petrolul" Statului islamic, afirma Washington Post.

Potrivit publicatiei, "in spatele emirilor locali din Siria se afla, de regula, adjuncti irakieni, care adopta, de fapt, toate hotararile. Ofiterii irakieni conduc, elaboreaza planuri tactice si planurile de lupta. Dar irakienii nu lupta. In prima linie sînt trimisi insurgentii straini", a declarat ziarului un barbat care, deceptionat de SI a fugit in Turcia. De teama pentru viata sa, si-a luat alt nume.

"Multi considera Statul islamic drept o grupare terorista, dar este o definitie incompleta. Da, este o grupare terorista, dar nu numai. Este o miscare irakiana de insurectie", spune analistul Hasan Hasan, unul dintre autorii lucrarii "ISIS: In interiorul armatei terorii".

El spune ca printre factorii care au contribuit la dezvoltarea Statului Islamic se numara destramarea armatei irakiene dupa interventia americana din 2003 si "marginalizarea irakienilor sunniti de guvernul majoritar siit.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?