Eurovision stiri: 516
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1385
Preşedintele stiri: 4006

Moldova şi Transnistria, aproape de coordonarea deciziei protocolare privind asigurarea auto obligatorie

7 apr. 2015,, 13:45   Politică
3508 1
Foto: noi.md
Reprezentanţii Moldovei şi Transnistriei au coordonat ieri, la întrevederea de la oficiul de la Tiraspol al OSCE, cinci din şapte puncte ale deciziei protocolare cu privire la asigurarea auto obligatorie, notează agenţia "Infotag" cu referire la presa locală.

Ședinţa grupurilor de experţi ai părţilor pentru transport, cu participarea reprezentanţilor politici Victor Osipov şi Nina Ştanski, a durat mai bine de patru ore.

"Din cele şapte puncte din proiectul deciziei protocolare cu privire la mecanismul de cooperare între subiecţii asigurării auto din Transnistria şi Moldova, cinci au fost coordonate în prealabil. Sper că alte două divergenţe le vom putea depăşi în timpul apropiat", a spus Nina Ştanski în cadrul unui briefing de totalizare a rezultatelor întrevederii.

Potrivit ei, esenţa acordurilor constă în faptul ca "în măsură egală să fie luate în calcul interesele ambelor părţi, în primul rînd al proprietarilor de autoturisme, cu asigurare atît moldovenească, cît şi transnistreană".

"Institutul recunoaşterii reciproce le va permite să fie în aceeaşi măsură protejaţi pe teritoriul ambelor părţi", a spus şefa diplomaţiei transnistrene.

Osipov a confirmat că părţile elaborează asemenea decizie, care va permite "asigurarea dreptului părţii vătămate în caz de accident rutier atît pe malul stîng, cît şi pe cel drept al Nistrului fără acorduri suplimentare".

Activitatea de coordonare a documentului va continua marţi, la ora 15.00, la oficiul Misiunii OSCE de la Chişinău.

Ştanski a precizat că luni a solicitat părţii moldoveneşti explicaţii, şi parţial le-a primit, în privinţa cazurilor de reţinere la Aeroportul Chişinău a reprezentanţilor "organelor de stat din Transnistria".

"În opinia noastră, partea moldovenească este gata să întreprindă măsurile necesare pentru neadmiterea unei asemenea situaţii. Vinerea trecută incidentul a implicat diplomaţi transnistreni, în weekend – angajaţi ai sectorului bancar, anterior – cu reprezentanţi ai altor organe de putere din republică. Aceste incidente încalcă grav toate normele eticii şi acordurile existente ale procesului de negocieri, în special atinse în 2013, prin care se stipulează toţi parametrii circulaţiei transnistrenilor peste frontiera moldovenească. Din partea sa, Transnistria nu creează obstacole pentru libera circulaţie a cetăţenilor Republicii Moldova", a subliniat Ștanschi, adăugînd că la întrevedere s-a discutat şi problema dosarelor penale deschise în Moldova împotriva antreprenorilor transnistreni.

"Pornim de la faptul că soluţia trebuie identificată imediat. Partea transnistreană a solicitat încetarea urmării penale a antreprenorilor noştri şi să nu fie aplicate asemenea măsuri, deoarece implică măsuri de răspuns", a avertizat ea.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?