X 
Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 349
Transnistria stiri: 1427
Preşedintele stiri: 4011

Asociaţiile de agricultori vor discuta reluarea protestelor

7 apr. 2015,, 09:30   Societate
2617 0

Foto: realitatea.md

Asociaţiile de agricultori vor desfăşura marţi o adunare generală, în cadrul căreia vor discuta situaţia actuală din domeniu şi posibilitatea reluării acţiunii de protest iniţiate la sfîrşitul lunii martie.

Directorul executiv al Asociaţiei producătorilor şi exportatorilor de fructe Moldova-Fruct, Iurie Fala, a spus, pentru "Infotag", că "autorităţile nu au reacţionat la cerinţele fermierilor".

"Guvernului i s-a oferit un termen pentru identificarea soluţiilor urgente pentru situaţia de criză din ţară, însă la expirarea celor 10 zile nu s-au luat măsuri. Autorităţile sînt pasive, iar oamenilor cu fiecare zi ce trece le este tot mai greu", a menţionat el.

Fostul viceministru al Agriculturii şi Industriei Alimentare, preşedintele Asociaţiei Producătorilor şi Exportatorilor de Struguri de Masă, Gheorghe Gaberi, a spus că situaţia din ramură este dificilă.

"Mărfurile şi serviciile se scumpesc, creditele trebuiesc achitate, lucrările agricole de primăvară – începute. Motive pentru a ne îngrijora avem din plin", a spus el.

Gaberi a menţionat că "pentru implementarea proiectului "Livezile Moldovei" sau pentru asimilarea creditului polonez pentru modernizarea sectorului animalier sînt folosite doar cîteva bănci".

"Pentru fermieri procesul de trecere de la o bancă la alta este extrem de dificil. Dacă agricultorul are gaj şi obligaţiuni faţă de o bancă, iar creditul este acordat de alta, el ajunge într-o situaţie dificilă", a spus fostul viceministru.

Pe 27 martie, în toată ţara au avut loc acţiuni de protest ale fermierilor, care au parcat pe acostament tehnică agricolă. Manifestanţii au cerut măsuri urgente şi au exprimat nemulţumire în legătură cu politica bugetar-fiscală pentru 2015, şi anume de faptul că prevede majorarea TVA-ului de la 8% la 20% pentru unele categorii de produse agricole.

De asemenea, agricultorii cer compensarea pierderilor fermierilor, care, în legătură cu impunerea embargoului rus în 2014, au fost nevoiţi să transporte producţia pentru procesare; aprobarea fondului de subvenţionare în mărime de cel puţin 1,2 miliarde de lei şi micşorarea preţurilor la motorină pentru desfăşurarea lucrărilor agricole. De asemenea, fermierii cer micşorarea dobînzii la creditul polonez de la 3% la 1%.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?