Eurovision stiri: 515
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1385
Preşedintele stiri: 4005

Valeri Lițkai: Stabilitatea Moldovei va fi pusă în pericol mai devreme, dacă nu va fi creată regiunea etnoculturală bulgară

3 apr. 2015,, 15:45   Politică
4382 9
Валерий Лицкай: - Угроза стабильности в Молдове возникнет скорее, если болгарский этнокультурный регион не создать.
Foto: omg.md
„Acordarea statutului de raion național-cultural Taracliei ar putea genera un nou focar de instabilitate în Republica Moldova, pe lîngă regiunea transnistreană și cea găgăuză”. Poziția a fost exprimată astăzi de către deputații Partidului Liberal. În opinia liberalilor, inițiativa comuniștilor este extrem de periculoasă pentru Moldova. Pentru a clarifica situația, NOI.md a solicitat opinia expertului politic, fostului ministru de externe al nerecunoscutei RMN Valeri Lițkai.

„Unii au făcut o profesie din a vedea pericol pentru Moldova în toate, inclusiv ploaia din cer. Cuiva îi place sau nu, dar bulgarii trăiesc în Republica Moldova, iar raionul Taraclia este populat compact de etnici bulgari. Respectiv, avînd în vedere vectorul proeuropean al Moldovei, minoritatea bulgară are tot dreptul să mizeze din partea autorităților țării pe o atitudine conformă standardelor europene. Și exemple de raioane etnoculturale în Europa de astăzi sînt destule – de la o abordare foarte largă a independenței etnoculturale manifestată în Catalonia, pînă la minoritatea suedeză cuminte și decentă din Finlanda.

Problema raionului Taraclia și a dorinței bulgarilor de acolo de a avea o regiune etnoculturală apare în politica moldovenească o dată la cîțiva ani, începînd cu anul 1993. Și această problemă mai degrabă ar putea provoca pericol pentru stabilitatea Moldovei, dacă nu va fi soluționată. În afară de aceasta, ignorarea doleanțelor bulgarilor din Moldova ar putea provoca aprecieri negative din partea Bulgariei, cu care Taraclia și localitatea transnistreană Parcani demult au stabilite relații de încredere. Oare Moldova este pregătită să se înfrunte cu un stat membru al UE și NATO?

Dacă cineva crede că proiectul de lege cu privire la crearea regiunii etnoculturale bulgare conține anumite pericole pentru Moldova, le-aș recomanda să-l trimită Comisiei de la Veneția pentru consultări”.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?