Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4017

Sindicaliștii sînt îngrijorați

2 apr. 2015,, 16:55   Societate
2841 0
Профсоюзы обеспокоены
Foto: obzormd.com
Membrii Consiliului General al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova (CNSM) au aprobat joi, 2 aprilie, în cadrul ședinței, o Declarație cu privire la situaţia social-economică din țară, care ulterior va fi trimisă Guvernului și Parlamentului Republicii Moldova, informează NOI.md.

Oleg Budza, președintele CNSM, a subliniat că situația social-economică din țară se înrăutățește pe zi ce trece – se majorează tarifele la gazele naturale şi resursele energetice, precum şi la produsele şi serviciile de primă necesitate.

„Sîntem indignaţi și îngrijorați de faptul că în condiţiile creşterii emigrării masive a populaţiei apte de muncă şi deficitului de forţă de muncă calificată, salariilor mizere a peste 27 la sută din angajaţii, care nu acoperă nici minimul de existenţă, restanţelor enorme la plata acestora, condiţiilor de muncă inadecvate, pensiilor mici, agravării sănătăţii, a fost stopat dialogul social şi negocierile colective cu partenerii sociali”, a accentuat liderul sindical.

El a menționat că este pentru prima dată în ultimii 6 ani, cînd CNSM a fost ignorat de către Guvern și nu a primit proiectele Legii bugetului de stat 2015, Legii bugetului asigurărilor sociale 2015 și cel al Legii fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală pe anul 2015, pentru a fi analizate și a interveni cu modificări în caz de necesitate.

„Atenţionăm Guvernul şi Parlamentul Republicii Moldova că a sosit timpul să-şi onoreze angajamentele asumate în alegerile parlamentare faţă de cetăţenii ţării. Este necesar de urgentat crearea Comisiei Naționale pentru Consultări și Negocieri Colective, pentru a găsi soluții, împreună cu partenerii sociali, de a ameliora situația social-economică din țară”, a accentuat Oleg Budza.

Membrii Consiliului General al CNSM au declarat unanim că pledează pentru o economie de piaţă social orientată, productivă şi competitivă, pentru crearea noilor locuri de muncă cu condiţii normale şi salarii motivante, pentru revenirea tuturor cetăţenilor care şi-au părăsit ţara şi familiile în căutarea unui loc de muncă, pentru ca Republica Moldova să devină un stat european prosper.

Cei prezenți la ședință au insistat asupra organizării acțiunilor de protest în cazul în care conducerea țării nu va realiza revendicările incluse în Declarația Consiliului General al CNSM.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?