X 
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4021

Socialiştii au depus trei sesizări la Curtea Constituţională

2 apr. 2015,, 14:15   Societate
3278 3

Foto: noi.md

Deputaţii din Partidul Socialiştilor Vasile Bolea şi Grigore Novac au depus trei sesizări la Curtea Constituţională (CC). Ei au solicitat CC să se expună dacă corespunde normelor constituţionale faptul că unii candidaţi pentru funcţia de ministru din rîndul parlamentarilor au participat la votul pentru Guvernul din care urmau să facă parte. În opinia solicitanţilor, asemenea situaţie poate fi considerată conflict de interese, informează agenţia "Infotag" cu referire la PSRM.

În a doua sesizare, socialiştii au contestat dispoziţia ce ţine de deschiderea secţiilor de votare peste hotarele ţării. Bolea şi Novac consideră că este inadmisibil de luat decizii despre numărul secţiilor de vot în afara ţării doar în baza numărului de cetăţeni care s-au înregistrat în prealabil pe un site special pentru a participa la votare.

"Aceasta încalcă dreptul cetăţenilor de a alege şi de a fi aleşi. Participarea la votare este un drept al tuturor, şi nu doar al celor care s-au înregistrat pe site", afirmă socialiştii.

Ei au mai contestat punctul (b) din articolul 28 al Legii privind cetăţenia, conform căruia Ministerului Tehnologiei Informaţionale şi Comunicaţiilor i-au fost date împuterniciri, care, anterior, aparţineau în exclusivitate preşedintelui ţării. Este vorba despre faptul că această instituţie este competentă să examineze cererile pe probleme privind obţinerea cetăţeniei sau refuzul la aceasta.

Socialiştii califică acest lucru drept anticonstituţional, deoarece împuternicirile respective le poate avea şi trebuie să le aibă în exclusivitate şeful statului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?