X 
Transnistria stiri: 1383
Eurovision stiri: 506

Procedura de returnare a TVA va fi simplificată

2 apr. 2015,, 10:30   Economie
4022 0

Foto: ziuaveche.ro

Procedura de returnare a taxei pe valoare adăugată (TVA) va fi simplificată. Decizia a fost luată de prim-ministrul Moldovei, Chiril Gaburici. El a solicitat Ministerului Finanţelor şi Serviciului Fiscal de Stat simplificarea procedurii de restituire a TVA-ului, informează agenţia "Infotag" cu referire la Consiliul Economic al Premierului.

Simplificarea va fi aplicabilă doar agenţilor economici ce utilizează sistemul informaţional de evidenţă a facturilor electronice (e-Factura) şi constă în reducerea termenului de restituire a taxei (de la 30 zile pînă la 10 zile) şi eliminarea procedurii de efectuare a controlului fiscal cameral.

Optimizarea este posibilă datorită aplicării instrumentelor de guvernare electronică atît în cadrul autorităţilor publice, cît şi în cadrul companiilor plătitoare de TVA. Astfel, Inspectoratului Fiscal are posibilitatea să vizualizeze centralizat şi în timp real toată informaţia privind facturile emise şi semnate prin intermediul sistemului e-Factura. Accesul Serviciului Fiscal la informaţia fiscală în format electronic prin intermediul sistemului e-Factura exclude necesitatea efectuării controlului fiscal cameral.

Potrivit datelor Consiliului Economic, optimizarea procesului de restituire a TVA va reduce povara fiscală de administrare a unei afacerii şi va stimula agenţii economici să utilizeze sistemul e-Factura. În rezultat, activitatea fiscală va deveni mai transparentă şi vor scădea costurile administrative ale statului pentru procesarea cererilor de restituire a TVA.

În prezent, în Republica Moldova sînt înregistraţi circa 25 de mii de plătitori de TVA, dintre care 4,3 mii utilizează sistemul e-Factura.

Una dintre cele mai frecvente solicitări din partea agenţilor economici, venită pe adresa Secretariatului Consiliului Economic al Prim-ministrului, ţine de restituirea TVA. Agenţii economici consideră că termenii de restituire ar putea fi mai restrînşi, iar procedura – mai simplă. La momentul actual, restituirea sumei TVA se efectuează în termen ce nu depăşeşte 30 de zile de la data depunerii cererii.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?